Talíř odpadků se hostům v Americe servíruje běžně. Pochutnají si jednotlivci i skupiny lidí

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Talir odpadku
Zdroj: Shutterstock

V Americe se mu říká garbage plate. Do češtiny bychom tento trend mohli přeložit jako talíř odpadků nebo odpadkový talíř. Ačkoli to zní spíše jako nádoba na vyhazování jídla, ve skutečnosti jde o pokrm, na kterém si můžete skvěle pochutnat. A i u nás se dá už v několika restauracích objednat, v Americe se servíruje běžně.

Talíře odpadků jsou gastronomickým trendem, který se k nám dostal z Ameriky. Tam jsou oblíbené už poměrně dlouho. Ačkoli název tomu nenapovídá, jde o velmi populární jídlo, které vzniklo v podstatě náhodou.

Vnikl před 5 lety

První odpadkové talíře vnikly zhruba před 50 lety v malé restauraci Nick Tahou Hots, uvádí server Eater. Majitel podniku Nick Tahou vymyslel tento pokrm jednou v noci, kdy přišlo do restaurace mnoho unavených studentů a on nevěděl, co jim má naservírovat.

Jeden ze studentů uvedl, že mu stačí zbytky. Prý ať mu je Tahou dá na jeden talíř všechny pěkně pohromadě a on si z nich vybere sám, co uzná za vhodné. A jak řekl, tak se i stalo. Od druhého dne se kombinaci několika jídel na jednom talíři rozhodl majitel podniku servírovat běžně.

Burger, hranolky i makaróny se sýrem

Talíř odpadků se může různě lišit. V každé restauraci je trochu jiný, v některých amerických podnicích se dokonce v jednotlivé dny mění. Základem jsou obvykle dva menší hamburgery, které se dají na talíř a kolem nich se naskládá další jídlo.

Zatímco z jedné strany to bývají smažená kuřecí křidélka, hranolky a chipsy, na tu druhou se nandávají těstoviny se sýrovou omáčkou, rajčatovým protlakem a různá zelenina. Jídla se pak při konzumaci různě smíchají dohromady.

Ve výsledku tak skutečně vznikne něco, co připomíná vzhledově talíř s odpadky. Jde ale zároveň o šťavnatý pokrm, na kterém si pochutnají jednotlivci nebo i skupiny lidí.

Výhodou je, že pokud si ho objednáte s kamarádem, každý si vybere to, co má rád.

Součástí odpadkového talíře bývají obvykle marinády a omáčky, kterých se k pokrmu servíruje více. Ačkoli na první pohled jídlo nezní ani nevypadá lákavě, kvůli své chuti je čím dál oblíbenější a z Ameriky se čím dál více rozšiřuje i do dalších zemí.

Zdroj: Taste Atlas, Visit Rochester, Eater

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články