Někteří lidé dělají z vaření velkou vědu. Přitom často nejlépe chutnají pokrmy, které jsou jen z několika málo surovin a dají se připravit za pár korun. Příkladem je celá řada staročeských jídel. Patří k nim i kocmrda, kterou si vychutnávali už naši předkové.
Brambory jsou i dnes jednou z nejoblíbenějších příloh využívaných v české kuchyni. Obvykle k nim ale musíme mít kus masa, smažený sýr nebo třeba květák. Zkrátka něco, k čemu si je dáme jako přílohu.
Dříve ale tvořily brambory základ mnoha jídel. Dělaly se z nich bramborové placky, chléb i kaše, která se jedla jen tak samotná. A právě to je i případ kocmrdy, která je kořením dochucena tak, že k ní žádné maso potřebovat nebudete.
Jídlo i pro vegetariány
Kocmrda je bezmasé jídlo z brambor, které kombinuje chuť přepuštěného másla s česnekem, kmínem a vařenými bramborami. Bylo velmi oblíbené u našich předků. Brambory totiž vždy byly dostupnou surovinou, kterou si mohli dovolit i chudí.
Staročeská kocmrda je tak vynikající pokrm, který uděláte za pár minut, pochutnáte si na něm, neutratíte velké peníze a ani po něm příliš nepřiberete. Dá se připravit jako oběd nebo lehčí večeře, s trochou zeleniny jde o plnohodnotné jídlo, které se obejde i bez masa.
Výhodou kocmrdy je to, že jde o pokrm téměř pro každého. Mohou ho jíst bohatí i chudí. Ti, co milují chuť masa si ho mohou místo z másla připravit ze sádla, jinak je ale vhodný i pro vegetariány.
Za pár minut hotovo
Na přípravu kocmrdy budete potřebovat kilogram brambor, 3 stroužky česneku, lžíci kmínu, sůl, 40 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, lžičku mletého nového koření a lžičku octa. Jen z těchto několika surovin vytvoříte jídlo, na které jen tak nezapomenete.
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit se stroužky česneku překrojenými napůl. Pak je slijte, rozmačkejte vše na kaši a přidejte kmín. Na pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte do něj mouku a nové koření a připravte si jíšku.
Po dvou minutách pražení do jíšky přidejte ocet, následně vše smíchejte s bramborami. Pak kaši přiklopte pokličkou a dejte ji na 5 minut do trouby předehřáté na 160 °C. Pak hned můžete jídlo konzumovat.
Zdroj: Vše o koření, Česká televize, Top recepty
Autor: Šárka Cvrkalová