Milovníci italské kuchyně jistě znají arancini. A ti, kdo o nich ještě neslyšeli, by křupavé kuličky rozhodně měli ochutnat. Na první pohled vypadají jako obyčejné sýrové koule. Když je ale rozkousnete, překvapí vás chuť mozzarelly ve spojení s krémovým italským rizotem.
Arancini jsou křupavé kuličky obalované ve vajíčku a strouhance a smažené dozlatova v oleji. Základem je mozzarella s rýží, dělají se ale i verze špenátové nebo masové. Pokrm se obvykle podává s rajčatovou omáčkou a v Itálii jde o velmi oblíbenou svačinku.
V celé jižní Itálii se podle serveru Grand Voyage Italy dají najít pouliční prodavači, kteří arancini prodávají teplé a křupavé, právě vytažené z oleje. Dalo by se to možná přirovnat k našemu párku v rohlíku. Někdy se dokonce objeví netradičně arancini sladké.
Historie zahalená tajemstvím
Podobně jako mnoho italských jídel, i arancini má podle serveru Mama Napoli Foods svá tajemství. Pochází pravděpodobně z 19. století. Minimálně první doložená zmínka o kuličkách je z tohoto období.
První arancini byly překvapivě sladké. Vyráběly se z riccoty, italského sýru, který se míchal s cukrem, mlékem a kořením. Později si ale Italové jídlo oblíbili ve spojení s rajčaty a mozzarellou, a nakonec se z něho staly rizoto kuličky, jak jsou známé dnes.
U nás se k nim jen tak nedostanete. Pokud si chcete vychutnat typickou italskou pochutinu, musíte si počkat na letní dovolenou v této zemi nebo si je připravit doma. Druhá možnost je přitom časově poměrně nenáročná a arancini zvládne v kuchyni připravit i začátečník.
Recept na arancini
Na přípravu arancini budete potřebovat 4 hrnky kuřecího vývaru, lžíci olivového oleje, cibuli, 2 stroužky česneku, rýži, 40 gramů strouhaného parmazánu, 4 vajíčka, 2 hrnky strouhanky, 150 gramů hladké mouky, 100 gramů mozzarelly a rajčatovou omáčku.
Cibuli a česnek si na pánvi orestujte dozlatova. Přidejte uvařenou rýži a naběračku vývaru. Nechte vše chvíli dusit. Pak vmíchejte parmazán a postupně přidávejte vývar tak dlouho, dokud se z rýže nestane mazlavé těsto. Z něj vytvořte kuličky, do kterých zabalíte kousky mozzarelly.
Kuličky pak pomoučněte, namočte ve vajíčku a obalte ve strouhance. Arancini smažte dozlatova a podávejte ještě teplé. Ideální jsou s rajčatovou omáčkou, sýrem feta a olivami. Můžete si k nim ale dát i čerstvou zeleninu a sklenku bílého vína.
Zdroj: Taste, Mama Napoli Foods, Grand Voyage Italy
Autor: Šárka Cvrkalová