K tatarskému bifteku se lidé staví jen dvěma způsoby. Jedni ho milují a mohou se po něm utlouct, jiným přijde konzumace syrového masa nechutná a nerozumí těm, kdo si ho v hospodě dávají jako předkrm dobrovolně. Kromě své specifické chuti, kterou mnoho lidí miluje, je ale také pravdou, že je tatarák v mnoha ohledech zdravý.
U tataráku se řada lidí bojí toho, že syrové maso obsahuje bakterie, které se rychle množí, a protože se jídlo tepelně nezpracovává, mohou se pak dostat do našeho těla a být pro nás nebezpečné. To je na jednu stranu pravda, na tu druhou ale při vhodné přípravě tataráku jeho konzumentům nic nehrozí.
Naopak má syrové maso vyšší koncentraci například vitamínu B12 a železa, uvádí studie. Takže není důvod, aby si zdravý člověk jednou za čas tatarský biftek nedopřál. Jídlo se však nedoporučuje těhotným ženám, dětem do 6 let a osobám s oslabenou imunitou.
Při konzumaci pokrmu se samozřejmě mohou některé bakterie dostat do našeho těla, obvykle jich ale není mnoho, a naopak nás dovedou posílit a vytvořit tělu imunitu. Celkově tak sice je tatarák trochu riskantním pokrmem, můžete ale více získat než ztratit.
Jak na tatarský biftek?
Příprava tataráku není nijak složitá. Pokud si ho chcete připravit doma, budete potřebovat 400 gramů hovězího zadního, 2 vejce, cibuli, lžíci plnotučné hořčice, lžíci kečupu, lžičku worcesterské omáčky, lžičku mleté papriky, lžičku mletého pepře, trochu mletého kmínu, česnek a sůl.
Maso dvakrát až třikrát pomelte v mlýnku. Pokud tuto možnost nemáte, můžete ho naškrábat nožem, což je sice pracnější, směs ale získá na tatarák pravděpodobně i vhodnější konzistenci. Do masa přidejte najemno nakrájenou cibulku, sůl, pepř a česnek.
Vše pořádně promíchejte a dále pak přidávejte postupně zbytek koření, hořčici, kečup a vajíčko. Masovou směs dobře promíchejte a dejte do ledničky vychladit. Podávat by se měla po odležení minimálně hodinu po dokončení, můžete ji ale nechat odpočívat i přes noc.
Podávejte s topinkou a cibulí
Tatarský biftek si vychutnáte nejlépe s obyčejnou topinkou opečenou na oleji. Tu potřete česnekem a hořčicí, nandejte na ni tatarák a navrch položte několik koleček cibule. Především pánové si toto typické hospodské jídlo vychutnají.
Tatarák je ale už dlouhé roky v České republice jídlem velmi oblíbeným. Ani ženy se tak nebojí, že budou cítit po návratu z hospody česnekem nebo že si doma udělají příjemný večer u televize s topinkou a syrovým masem.
Zdroj: Ricadro Cuisine, Lena’s Kitchen, National Library of Medicine
Autor: Šárka Cvrkalová