Kanadská sýrová polévka v zimě zahřeje. Jejím základem je silný vývar

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
syrova polevka
Zdroj: Shutterstock

Když se řekne Kanada, jako jedna z prvních potravin vás nejspíš napadne javorový sirup. Kanaďané ale mají ve skutečnosti celou řadu chutných receptů, které jsou známé po celém světě, málokdo jen tuší, že jsou právě odsud. Jedním z nich je i kanadská sýrová polévka.

V zimních měsících se člověk rád zahřeje na těle i na duši nějakým dobrým jídlem. Krémové polévky jsou v tomto období velmi oblíbené. Ta sýrová je navíc zdravá a poměrně sytá, člověk tak po ní nemá ani pomyšlení na nějaký další chod.

Chcete si jednou za čas pochutnat na sýrové polévce, ale nevíte, jak ji připravit tak, aby splňovala veškeré vaše nároky? Kanadská sýrová polévka vás rozhodně nezklame.

Můžete si ji dopřát nejen během zimních měsíců, zaručeně se vám na ni totiž nebude po prvním ochutnání chtít rok čekat.

Z poctivého vývaru

Na sýrovou polévku budete potřebovat do základu 3 hrnky poctivého slepičího vývaru. Čím silnější bude, tím lepší. Je vhodné si ho připravit den dopředu a táhnout ho několik hodin.

Dále si připravte 4 menší brambory, 2 řapíkaté celery, mrkev, cibuli, slaninu, 2 lžíce másla, šálek plnotučného mléka, 2 šálky strouhaného sýra (ideálně čedaru) a na dochucení pepř a sůl. Pokud chcete, můžete přidat i trochu chilli.

Chutná a zdravá

V hrnci nejprve přiveďte k varu vývar. Kořenovou zeleninu si nakrájejte na kostičky, brambory na větší kousky, cibuli ponechte celou. Vše dejte do vývaru vařit. Mezitím si opečte na másle slaninu pokrájenou na malé kostičky.

Do zbytku másla rozpuštěného na pánvi vmíchejte mouku. Do té postupně přidávejte plnotučné mléko. Uvařenou zeleninu vyndejte z vývaru, rozmixujte a přidejte do mléka. Dále do něj nasypte osmaženou slaninu, přilijte trochu samotného vývaru a přidejte sýr, který se začne rozpouštět.

Nakonec do sýrové polévky přidejte sůl, pepř a popřípadě chilli na dochucení a můžete ji podávat.

Někomu vyhovuje si ji ještě na talířku ozdobit nějakou zelenou bylinkou, například petrželí. Polévka se dá konzumovat samotná nebo s opečeným chlebem.

Zdroj: Savoring the Good, Taste of Home, Can’t Stay out of The Kitchen

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články