Nejšílenější věci, které lidé dělají, aby ušetřili. Opravdu jim to za to stojí?

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Uspory
Zdroj: Shutterstock

Většina z nás se snaží nějakým způsobem ušetřit, i když ne každému se to daří. Ačkoli si někdy nekoupíme něco, co jsme si opravdu přáli, protože na to zkrátka nemáme, existují mezi námi tací, kteří šetří snad úplně na všem.

Tedy alespoň si to myslíme, jenže tihle šetřílci, které vám představíme, vás možná přesvědčí o tom, že vaši přátelé jsou ještě docela v pořádku. Skrblíci povětšinou ze zahraničí jsou totiž mnohdy doslova šílení.

Někdo doma na noc vytahuje všechny přístroje ze zásuvek, aby ušetřil za elektřinu. Někteří lidé používají i opakovaně jednorázové pomůcky, nebo nakupují v obchodech potraviny s prošlou trvanlivostí. Ale to všechno je ještě únosné.

Především v Americe žije celá řada lidí, kteří šetří i tak, jak by to nejspíš nikoho z nás nikdy nenapadlo. A v mnoha případech jde o zdraví nebezpečné aktivity, které by provozoval opravdu jen blázen.

Sprchování v oblečení

Mladík z Kalifornie nežije špatný život. Má dost peněz, i tak ale šetří, kde se dá. Bezdůvodně se například sprchuje i s oblečením. Tím pádem prý ušetří za vodu, kterou by spotřeboval praním. Pračku doma vůbec nemá a střídá pouze několik triček a dvoje džíny. Víc oblečení prý nepotřebuje.

Několikavrstvý toaletní papír

Jistá žena v Americe pro změnu kupuje v obchodech pouze třívrstvý toaletní papír, který sice je dražší než dvouvrstvý, ale ona ho vždy rozmotá a vrstvy od sebe oddělí. Tím pádem udělá z jedné role hned tři, což se podle jejích slov vyplatí.

Dále si pak dává pozor, kolik toaletního papíru používá. Když jde na malou, bere si jen dva kousky, když na velkou, dovolí si dokonce čtyři. Hlídá také svého manžela a děti, které mají příděl toaletního papíru ještě o něco menší – jeden dílek na malou a tři na velkou.

Angela Coffman, která dokonce o svém šetření promluvila v televizní show, posunula šetření za toaletní papír na ještě vyšší úroveň. Když jde na záchod, má k dispozici látkové ubrousky, které pak vypere a znovu používá.

Třešně bez stopek

Roy Heiness se také několikrát objevil v televizních pořadech, kde promluvil o tom, jak šetří na nákupu potravin. Pravděpodobně nejzajímavější jeho radou je odtrhávat stopky třešní ještě předtím, než je dáte v obchodě na váhu. Podobně to dělá i s hroznovým vínem, u kterého si bere do pytlíku jenom jednotlivé kuličky.

Sušení papírových kapesníků

Stejný muž šetří také na dalších věcech, kterými jsou především jednorázové papírové pomůcky. Roy omývá papírové tácky a kelímky, suší je a znovu je používá. To je samozřejmě ještě přijatelné, ale u papírových kapesníků už je to trochu nechutné, že?

Domácnost bez skleniček

Jeden nejmenovaný Američan asi překvapí hosty, kteří ho dobře neznají. Limonádu jim totiž nenalije do skleniček, jak by se dalo očekávat, ale do kelímků od jogurtu. V jeho kuchyni žádné skleničky nejsou. Přece by prý neplýtval penězi na něco tak zbytečného, když může pít z láhve a přátelům nalít nápoj do kelímků od jogurtu.

Dešťová voda na všechno

Čtyřicetiletý Mike sbírá dešťovou vodu, protože voda je podle jeho slov obecně jednou z nejdražších věcí. Když jí má dostatek, dovolí si jednou za týden se v této vodě vykoupat. V ní potom také umyje nádobí a zbytek využije na zalévání květin nebo splachování záchodu.

Mike je také kutil, kterému po večerech vyrábí elektřinu na svícení křeček. Podařilo se mu totiž napojit žárovku na kolečko, ve kterém jeho domácí mazlíček běhá. A dokud tomu tak je, Mike svítí. Když je křeček unavený, je to podle Mika znamení, že je čas si jít lehnout.

Zdroj: TikTok, YouTube, lovemoney.com
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články