Hadí víno: Nebezpečný, ale také nedocenitelný nástroj čínské medicíny

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Hadi vino
Zdroj: Profimedia

Čínská medicína je vůči té, kterou známe u nás, hodně alternativní. Pravdou je, že poměrně často může být nebezpečná, pokud není prováděna s dohledem odborníka. Při akupunktuře stačí jedno špatné místo a vyléčení bude zaměněno jen za zbytečnou bolest. Už jste ale slyšeli o hadím víně? Více vám prozradí BBC.

Hadi jsou v čínské medicíně používáni celkem hodně. Mluví se o léčivých účincích snad všech jejich částí a v mnoha částech země jsou považováni za symbol síly a zdraví, nebo za něco nadpřirozeného až božského.

Hadí víno je nápoj, který je vyráběn za účelem posílit lidskou imunitu, udržet člověka zdravého a silného a zároveň podpořit i jeho sexuální vitalitu. Přitom je ale tvořeno výměšky jedovatých hadů, jejichž uštknutí je během několika vteřin smrtelné.

Alkohol, žluč a krev

Výroba hadího vína má poměrně jednoduchý recept, který je ale složité dodržovat. Je totiž třeba po dobu několika měsíců louhovat vykuchaného hada v rýžové pálence. Ta neutralizuje jeho jed, který je jinak smrtelný.

Obvykle se had louhuje společně se štíry a ještěrkami, které mají dodávat vínu chuť i barvu. Někdy se hadí víno míchá přímo s tělními tekutinami hadů – jejich žlučí a krví.

Ačkoli se nápoji říká víno, mnohdy obsahuje až 60 % alkoholu. V Asii se na mnoha místech dá hadí víno ochutnat, ovšem pouze v minimálním množství a obvykle za poměrně vysokou cenu. V České republice ho ale neseženete.

Podobně i v mnoha dalších zemích byste po něm pátrali marně. Hadi, ze kterých se nápoj vyrábí, jsou totiž obvykle chránění a dovoz nápoje je na spoustu míst světa zakázán. Kromě toho jeho konzumace není vždy zcela bezpečná.

Záleží na tom, zda hadí víno skutečně seženete u zkušeného čínského odborníka na jeho výrobu. Existují i případy, kdy si lidé hadí víno objednali u někoho s nedostatkem zkušenosti a došlo u nich ke zdravotním komplikacím kvůli špatně zpracované dávce tohoto alkoholu.

Hadi podle Číňanů dokážou snad všechno

První hadí víno se podle dochovaných údajů vyrábělo už 1000 let před Kristem, jak informuje server All that’s interesting. Už tehdy totiž staří Číňané věřili tomu, že na hadech je léčivé snad úplně všechno a neexistuje nemoc, kterou by nedokázali vyléčit.

Dokonce existuje celá řada receptů, které používají hadí výkaly nebo skořápky z hadích vajec. Není pravděpodobně jediná část hadího těla, která by někdy nebyla alespoň na zkoušku využita.

Hadí víno ale funguje na rozdíl od mnoha jiných receptů spolehlivě, pokud je dobře uděláno. Pomáhá zvyšovat fyzickou sílu, bojuje s psychickými problémy a dodává energii. Už po jednom doušku údajně poznáte rozdíl.

Nápoj má navíc pomáhat také při problémech s pokožkou. Léčí akné, suchou kůži, vyrážky a zabraňuje i vypadávání vlasů. Navíc ho nemusíte konzumovat pravidelně, ale stačí jedna dávka.

Pokud si někdy uděláte výlet do Asie a zajímáte se o alternativní medicínu, je jen na vás, zda ochutnávku hadího vína zařadíte mezi své cíle. Je to sice lákavé, na druhou stranu ale vždy tak trochu riskantní.

Zdroj: allthatsinteresting.com, wikipedia.org, bbc.com
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články