Proč je důležité nechat vašeho psa venku čmuchat? Známe odpověď

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Pes
Zdroj: Shutterstock

Na rozdíl od koček, které mohou celé dny trávit doma, musí psi denně několikrát na procházku. Tento venkovní pobyt je dobrý pro jejich zdraví a pomáhá jim zbavit se přebytečné energie. Pojďme se podívat, jaké výhody psi díky svému čumáku mají.

Procházka dává psům příležitost zapojit se do jejich přirozených činností, včetně čichání okolního světa. A přesně proto bychom je měli na chvíli nechat se zastavit a čmuchat. Čmuchá venku váš pes více, než je běžné? Nevadí!

O nose vašeho psa

„Psi se narodili, aby čichali. Po tisíce let tímto smyslem sledují okolí,“ vysvětluje doktorka Gabrielle Fadl. Věděli jste například, že psi vědí, kdy se vracíte domů, podle síly vaší vůně?

Nos vašeho psího přítele je navržen tak, aby čichal. Čich psa je téměř desetkrát silnější než ten lidský. „I když se lidé spoléhají na svou vizi, čich je převládajícím smyslem psa. Psi mají propracovaný čichový smysl a jsou schopni zpracovávat informace prostřednictvím čichu,“ říká Fadl.

Pravděpodobně nebudete cítit zbytky sýra ze staré pizzy, která ležela na chodníku, nebo že na určitém místě seděl jiný pes, ale váš miláček tyto detaily cítit dokáže.

Jak správně venčit

Pokud plánujete vyrazit na procházku s vaším miláčkem, udělejte si čas na to, aby váš pes mohl očichat vše, co může. Čichání je způsob, jakým psi analyzují informace. Stejně tak to může být i projev nervozity nebo stresu, takže svého psa vždy sledujte.

Zelené a travnaté parky jsou pro naše psí společníky rájem na zemi. Přesně ve velkých parcích mohou psi naplno využít svou schopnost čichat, a být tak velice spokojení. Při návštěvě zahradního prostoru mějte na paměti potenciální hmyz a rostliny, které by mohly představovat pro vašeho mazlíčka riziko.

Najděte bezpečná a zajímavá místa, kam vezmete své psy na procházky. Čichání okolního prostředí je součástí zkušeností vašeho psa se světem. Proto bychom měli dát našim mazlíčkům prostor, aby byli sami sebou a rozvíjeli díky čichání svou osobnost.

Pokud máte souseda, který svého psa nenechá čichat, sdělte mu, že čichání je součástí osobnosti každého psa a díky čumáku jsou psi neuvěřitelně chytří.

Zdroj: Martha Stewart
Autor: Štěpán Pacík


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články