Pomstychtivé vesničanky: Během 15 let trávily muže a další členy rodiny. Používaly k tomu krutý vynález tehdejší doby

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
angel makers
angel makers

Maďarská skupina žen si říkala Angel Makers. Jejich zločiny spočívaly v tom, že mezi roky 1914 a 1929 otrávily na čtyřicet obětí. Původně se mělo jednat pouze o muže, kteří je utiskovali, nakonec ale velká část žen pokračovala s trávením ve vlastních rodinách.

Ženy tehdejší doby podle všeho neměly snadný život. Ve spoustě věcí se musely podřídit mužům a své rodině, což se jim nelíbilo. A tak vznikla skupina těch, které se rozhodly vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Využily k tomu vynález tehdejší doby – otravu arzenikem. Bohužel, jak se jednou cítily trochu mocné, začaly svých nápadů čím dál více zneužívat, což se jim ve výsledku vymstilo.

Vše to začalo zmizením jednoho z manželů

Za vedoucí celé skupiny Angel Makers byla považována Zsuzsanna Fazekas. Ta byla během deseti let hned několikrát uvězněna za nezákonné potraty.

Soudci, kteří potraty podporovali, se ale vždy postarali o její propuštění. Už tou dobou však byla v hledáčku policie, protože její manžel byl delší dobu nezvěstný a ona byla podezřívána z toho, že v tom má prsty.

V tehdejší době si dívky musely vzít toho, koho jim rodina zvolila. Navíc byly nezákonné rozvody, a to i ve chvíli, kdy byl muž opilec, nebo svou ženu dokonce bil.

Ženy se rozhodly, že dál tak žít nechtějí

Skupina několika žen přišla kvůli tomu všemu s nápadem, jak se mužů zbavit.

Otrava arzenikem se prokázala jako spolehlivá smrt, později stačilo svého manžela nahlásit jako nezvěstného.

Jenomže ženy chtěly více. Začaly zabíjet i své vlastní rodiny, některé ze msty, protože jim vnutily muže, kterého nechtěly, jiné z pouhé touhy po majetku, když jim rodina odmítla odkázat dědictví.

Ti, kteří přežili, se postarali o spravedlnost

K odhalení Angel Makers došlo na základě několika přeživších, kterým byl arzenik podán v nedostatečném množství. Ti později nahlásili na policii, kdo se je pokusil zabít.

Na základě toho bylo vedeno vyšetřování, které dovedlo policii až ke kopání na hřbitově v Nagyrévu, kde byla většina mrtvých pohřbena.

Po exhumaci téměř čtyřiceti těl došlo u mnoha z nich k prokázání otravy. Osm žen ze skupiny Angel Makers bylo odsouzeno k smrti. Dalších dvanáct bylo nakonec uvězněno.

Není dodnes zcela jasné, zda byly potrestány všechny ženy, které se na vraždách podílely. Od vyšetřování však již k žádnému záhadnému zmizení nedošlo.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články