Vdavekchtivá Alena strávila noc na Karlštejně. I po 47 letech vypadá k světu

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Alena Noc na Karlstejne
Alena Noc na Karlstejne

Když Daniela Kolářová pobíhala v oranžovo-černém kostýmu pážete po hradbách Karlštejna, její kariéra už jela na plné obrátky. Zůstala ale vždy jen u herectví, nebo vyzkoušela i jiné profese?

Dětství prožila přední česká herečka v Karlových Varech. S maminkou se tam odstěhovala po rozvodu rodičů, který nastal záhy po jejím narození.

S otcem se poprvé viděla až v pěti letech. Už v devatenácti letech, kdy si zahrála ve snímku Konec velké epochy, započala svou úspěšnou hereckou kariéru. Později vystudovala pražskou DAMU. Jejími spolužáky byli Ladislav Potměšil, Hana Maciuchová nebo Ivan Vyskočil.

Ve filmu i na divadle byla jako ryba ve vodě

Během studií na DAMU se objevila před kamerou ve filmu Soukromá vichřice. Po absolutoriu nastoupila do divadla S. K. Neumanna, odkud v roce 1971 přešla do Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes a ztvárnila zde nespočet významných rolí.

V sedmdesátých letech se rozjela její filmová kariéra naplno, šla z role do role a výčet všech úspěšných snímků by byl velmi dlouhý. Významné bylo její spojení s hereckým kolegou Jaromírem Hanzlíkem, se kterým tvořila pár ve vícero filmech i seriálech.

Zdroj: Profimedia

V muzikálovém filmu Noc na Karlštejně se objevila jako odvážná a vdavekchtivá Alena. Partnerský osud s královským šenkem Peškem v podání Jaromíra Hanzlíka vzala do svých rukou a v přestrojení za páže pronikla na hrad Karlštejn, kam tehdy nesměla žádná žena.

Film, který se doslova hemžil tehdejšími hvězdami, se natáčel na hradě za plného provozu. Pozorný divák tak mohl odhalit například cyklistu na pozadí královského turnaje.

Na Českého lva si musela počkat

Významné ocenění v podobě Českého lva získala herečka až v pozdějším věku. Sošku získala díky filmu Kawasakiho růže v režii Jana Hřebejka.

Svého osudového muže Jiřího Ornesta poznala už na DAMU a vzala si ho dvakrát. Rozchod a pauzu v manželství údajně zapříčinil hereččin románek s mladším Martinem Stropnickým. Vztah ale nevydržel, a tak se k bývalému muži vrátila, aby s ním byla až do jeho smrti v roce 2017.

Kromě herectví si v devadesátých letech vyzkoušela i roli političky poté, co byla zvolena do České národní rady. Dnes třiasedmdesátiletá herečka vypadá pořád výborně a stále je aktivní jako herečka. Ve volném čase se věnuje mentálně postiženým prostřednictvím nadace Duha.

Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články