Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.
Od března také v obchodech naleznete chutné a kvalitní luštěniny ve varných sáčcích jako rozšíření oblíbené řady od Vitany „Dej si super jídlo“. Směsi jsou již ochucené a jsou velmi jednoduché na přípravu. Můžete je mít stále při ruce a během chvilky vykouzlit lehký oběd či výtečnou a zdravou večeři.
Tyto směsi jsou bez jakýchkoli konzervačních látek, umělých aromat a barviv, bez přidaného glutamátu a bez palmového oleje. Obsahují pouze luštěniny, koření, bylinky, zeleninu a řepkový olej. V balení najdete tři varné sáčky po 80 gramech a vybrat si můžete ze dvou variant – „Hrách a kroupy“ či „Bulgur a čočka“.
Kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus

Zdroj: Archiv firmy
Suroviny:
- Kuřecí prsa 600 g
- Olej olivový
- Sůl
- Kurkuma mletá Vitana
- Smetana 5 dcl
- Špenát listový 50 g
- Kuskus Vitana 400 g
- Máslo 2 lžíce
- Vývar zeleninový 1 l
- Cibule 2 ks
Postup:
Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky. Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.
Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu

Zdroj: Archiv firmy
Suroviny:
- Pohanka Vitana 200 g
- Smetana 1 kelímek
- Mléko 3 dcl
- Cukr moučka 100 g
- Skořice
- Maliny 50 g
- Ostružiny 50 g
- Listové těsto 300 g
- Med 100 g
- Máslo 1 lžíce
Postup:
Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé. Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.
Autor: Sára Vojtěchovská