Pořádný oběd se podle mě nikdy nemůže obejít bez polévky. Občas dokonce vařím polévky tak husté a syté, že po nich ani žádné druhé jídlo nepotřebuji. A čočkovka je jedním z těch správných příkladů.
Tahle polévka zasytí každého. Jsou v ní brambory, klobása, má hodně bílkovin a kombinuje zajímavé chutě. Čočkovou polévku dělám už roky stejně a vždy si na ní pochutná celá moje rodina.
Vydatná polévka
Pokud se v současném sychravém počasí chcete zahřát vynikající polévkou, která se hodí na oběd i na večeři, čočkovka je ideální. Je zdravá a s přicházející zimou poskytne vašemu tělu všechny látky důležité pro silnou imunitu.
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 3 stroužky česneku, mrkev, sůl, 4 brambory, majoránku, kari, červenou cibuli, 2,5 litru vody, 250 gramů červené čočky, mletou červenou papriku, pepř a klobásu.
Za půl hodiny hotovo
Červená čočka má tu výhodu, že její příprava netrvá dlouho. Nejprve ji propláchněte několikrát ve studené vodě a dejte stranou. Na pánvi si osmahněte cibulku pokrájenou najemno, přidejte česnek a směs zasypte paprikou a kari kořením.
Následně přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a krátce ji orestujte. Potom přidejte do pánve čočku, na malé kostičky nakrájené brambory a mrkev pokrájenou na kolečka. Po dvou minutách restování směs přendejte do hrnce a zalijte vodou.
Pod pokličkou vše vařte, dokud brambory, mrkev a čočka nezměknou. Do čočkové polévky můžete podle chuti přidat kmín, který já nedávám, osolit ji a opepřit. Někdy přidávám chilli, záleží na tom, pro koho polévku chystám. Pro děti dělám obvykle verzi nepálivou.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová