Vědomé stravování: Naučte se vnímat každý svůj pokrm. Má to nesporné benefity

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Jidlo
Zdroj: Shutterstock

Česky bychom řekli, že se jedná o takzvané vědomé stravování, uchytil se u nás ale také anglický výraz Mindful Eating, který se také běžně používá. Jak název vypovídá, jde o způsob stravování, při kterém si plně uvědomujeme hodnotu každého našeho jídla.

Podle healthline.com vědci zjistili, že zhruba dvě a půl hodiny denně stráví člověk stravováním. Jenomže polovinu času u toho dělá ještě něco jiného a ani tak pořádně nevnímá, co všechno konzumuje.

Ať už jde o jídlo za volantem, k večernímu filmu, nebo stresový oběd v kanceláři, u kterého přijímáme telefonáty a pracujeme na počítači, jedná se o chyby, které jsou podle studií jednou z hlavních příčin obezity. Pokud se budeme řídit pravidly vědomého stravování, dá se ale jednoduše problémům vyhnout.

Vyhněte se hladu

Velmi důležitou zásadou vědomého stravování je, aby člověk nechodil ke stolu hladový. Někdy totiž máte pocit, že byste snědli úplně všechno a je vám jedno, co před vás pak někdo jiný položí.

S tím souvisí i to, že byste nikdy neměli jít nakupovat hladoví, protože pak do košíku naházíte všechno, co vám přijde do cesty. Lékaři doporučují předem si sepsat nákupní seznam a striktně se jím řídit.

V obchodech vynechávejte sekce se sladkostmi a chipsy, každou položku ze svého seznamu dobře zvažte, uvědomte si její kalorickou a energetickou hodnotu, uvědomte si, z čeho všeho se skládá.

Považujte jídlo za něco, o čem musíte přemýšlet. Předem si rozmyslete, jak budete maso zpracovávat, jakou k němu budete konzumovat přílohu a zaznačte si přesné množství zeleniny, kterou budete potřebovat.

Díky tomu si uvědomíte, jak komplikovaná některá jídla jsou, i když se to nezdá, a pochopíte, co konzumovat, aby se vaše tělo cítilo lépe, mělo dostatek energie a zbytečně nepřibíralo.

Vychutnávejte pomalu

Dalším krokem vědomého stravování je vychutnávat si jídlo velmi pomalu. Snižte porce, ale jezte je stejně dlouho, jako ty původní. Pokuste se navíc vnímat jídlo všemi smysly, a nejen chutí.

Pokud pokrm dobře vypadá a voní, bude vám zaručeně také lépe chutnat. Díky tomu, že ho před pozřením dostatečně prozkoumáte a uvědomíte si, co přesně vašemu tělu dá, budete ho vnímat jako dar.

Abyste si uvědomili pravou podstatu jídla, mezi jednotlivými sousty klidně odkládejte příbor a počítejte si, kolikrát přežvýknete, než doopravdy ucítíte veškeré chutě jídla. Uvidíte, že si uvědomíte, že maso není jen masem, ale i vším kořením a příchutěmi na něm.

Všechny tyto postupy vám pomohou najít správný způsob stravování, naučit se jíst jedině zdravá jídla, protože vám dojde, kolik špatného toho je v těch nezdravých, navíc se budete cítit psychicky i fyzicky lépe.

Vědomé stravování není jen dieta. Je to způsob života, díky kterému se vám zvýší životní energie a vaše tělo ocení dostatečný přísun všech látek, které potřebuje, tím, že vás bude chránit před nemocemi a problémy.

Zdroj: health.harvard.edu, goodhomes.co.in, healthline.com
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články