Věci, o nichž jste neměli ani tušení, že je dokáže vaše mikrovlnná trouba

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
zena mikrovlnka
zena mikrovlnka

Mikrovlnná trouba je součástí naší domácnosti už pěknou řádku let. Vaření v ní je sice poměrně hororová představa, ale na ohřívání pokrmů je to šikovný pomocník. My vám však zaručujeme, že jste z tohoto spotřebiče rozhodně nedostali maximum.

Zbaví cibuli štiplavosti

Pokud je pro vás krájení cibule procházkou slzavým údolím, zbystřete.

Než se vrhnete na sekání, vložte cibuli do mikrovlnné trouby na třicet sekund na mírný výkon. To stačí na to, aby šťáva z cibule nedráždila vaše citlivé oči.

Zkuste to a uvidíte, že to bude účinnější než krájet cibuli ve slunečních brýlích.

Sázené vejce jak od šéfkuchaře

Vejce natvrdo a volské oko už máme v malíčku. Sázená vejce ale chtějí trochu cviku, a tak se v domácnostech nedělají tolik.

S tím ale může být konec. Když nalijete do misky vroucí vodu se špetkou octa, rozbijete jedno vejce, žloutek propíchnete třeba párátkem a nádobu zakryjete potravinářskou fólií, budete blízko k dokonalé snídani.

Takto připravenou misku pak stačí dát na půl minuty do mikrovlnné trouby, kterou nastavíte na plný výkon.

Poté vejce opatrně otočíte a necháte vařit dalších dvacet vteřin. Skvělé pošírované vejce je na světě.

Namáčení luštěnin bude rychlovka

Luštěniny jsme mnohdy líní připravovat jen proto, že si nevzpomeneme je nechat namočit přes noc.
Nebo zkrátka doma nemáme plechovku s již uvařenou cizrnou či čočkou.

V takovém případě je vhodné použít mikrovlnku.

Namočte fazole nebo čočku do misky s vodou, do níž přidáte i trochu jedlé sody. Luštěniny musí být zcela pod vodou.

Pak už stačí deset minut vařit na plný výkon a dalších čtyřicet minut nechat uvnitř trouby. Po takové chviličce budou vaše luštěniny připraveny k dalšímu zpracování.

Vlhké chipsy budou opět křupavé

Znáte to. Necháte omylem otevřený sáček s brambůrkami a druhý den už se nedá jíst. To je ale velká škoda.

Rozhodně je nevyhazujte, ale nasypte na kuchyňskou utěrku a dejte na půl minuty do mikrovlnky.

Tento proces by měl vytáhnout z brambůrek přebytečnou vlhkost. Podle potřeby můžete postup opakovat, dokud nebudou brambůrky zase dokonale křupavé.

Dezinfekce houbiček na nádobí

Houbičky na mytí nádobí je určitě dobré pravidelně měnit. Nemusíte to ale dělat po každém umytí nebo po pár použitích, jejich životnost můžete snadno prodloužit právě díky použití mikrovlnné trouby.

Do nádoby vhodné do mikrovlnky vložte houbičku, vodu a trošku octa nebo citronové šťávy. Dejte troubu na nejvyšší možný stupeň a zapněte ohřev na jednu minutu.

Vaše houbička bude vydezinfikována a můžete ji bez obav dále používat.

Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články