Uzené maso připravíte snadno i na grilu. Chce to jen správné koření

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Uzene maso
Zdroj: Shutterstock

Udit maso je samozřejmě nejlepší v domácí udírně. Jenomže to vyjde draho a mnoho lidí na to hlavně doma nemá ani místo. Víte, že připravit si pěkný kousek uzeného masa můžete i na grilu? Chce to ale dodržovat některá pravidla.

Udit maso na grilu není nijak složité. Především v Británii se v posledních letech stává tato forma úpravy čím dál oblíbenější, píše server Lidovky.

Základem je mít na uzení masa dostatek času, upravuje se totiž mnohdy i 6–8 hodin v kuse.

Ideální jsou brikety

Na uzení masa budete potřebovat dřevěné uhlí nebo brikety. Pokud seženete větší kusy, udrží v sobě dlouho teplo. Uhlíky nebo brikety nasypte na jednu stranu grilu a rozžhavte je.

Na druhou stranu grilu dejte grilovací alobalovou misku, kterou naplňte do poloviny vodou. Ta pomůže udržet na grilu nízkou teplotu a také bude hydratovat maso, vysvětluje iDNES.

Po 30 minutách, když uhlíky vychladnou, na ně přiložte vlhké dřevo. Na to položte rošt a nad misku s vodou na něj položte maso. Tímto způsobem ho pak budete udit několik hodin. Občas přihoďte nové uhlíky, aby gril zcela nevyhasl.

Kouzlo je i ve správném dochucení masa

Uzené maso má chutnat nejen po kouři, ale také po koření. Je tedy důležité ho před uzením vhodně připravit.

Uzené maso se obvykle nenakládá do tekutých marinád, ale dělá se takzvaně nasucho. To znamená, že ho pouze pořádně prosolíte, můžete ho obalit v sušeném česneku či cibuli, dobrou práci odvede také bobkový list, který ve spojitosti s kouřem na grilu vytvoří geniální chutě.

Pokud dodržíte tento postup a budete mít dost trpělivosti, podaří se vám maso připravit dokonale uzené i na grilu. A když ho někomu dáte ochutnat, možná vám ani neuvěří, že doma vlastně žádnou udírnu nemáte.

Zdroj: iDNES, Lidovky, Bydlení pro každého

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články