Uherská pěna: Rustikální verze i klasika podle norem, která se hodí na jednohubky

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
uhersky salam
Zdroj: Shutterstock

Uherská pěna je jednou z pomazánek, které byly oblíbené už před několika lety. Možná si ji pamatujete ze starých dob a rádi byste si ji na jednohubky připravili doma i dnes. Recept na ni není nijak složitý, a dokonce existuje více verzí, které můžete vyzkoušet.

Podle serveru Maková panenka je uherská pěna jednou z nejluxusnějších pomazánek, které jsou obsaženy v knize norem. Dodnes navíc neztratila nic na své chuti ani atraktivnosti, naopak se stala cenově dostupnější.

Před lety šlo o luxusní pomazánku, která byla spíše pro bohatší. A to především kvůli uherskému salámu, který se dal sehnat jen za drahé peníze. Jeho cena byla v době vzniku norem 100 korun za kilo, popisuje server.

Pokud by se srovnaly dnešní a tehdejší poměry, přišlo by vás dnes kilo uheráku na 1000 korun. To už naštěstí samozřejmě neplatí. Pravý uherský salám se dá sehnat za lepší cenu, navíc je ho dnes možné nahradit i jinými salámy.

Recept na uherskou pěnu

Připravit si doma uherskou pěnu je velmi snadné. Podle České televize budete potřebovat pouze 200 gramů uherského salámu, 150 gramů másla a 150 gramů taveného sýru. A ani postup není o nic složitější.

Salám namelte ideálně v mlýnku najemno, můžete ho popřípadě rozmixovat v mixéru. Společně s máslem a sýrem z něj pak utřete jemnou pěnu.

Ta se podává ideálně na rohlíky a zdobí se kouskem uherského salámu. Můžete si ale samozřejmě udělat i plně zdobené chlebíčky.

Rustikální uherská pěna

Tradiční uherská pěna se dá podle serveru Apetit online udělat také v rustikálnějším stylu. V tomto případě budete k máslu, sýru a salámu potřebovat ještě kapii. Máslo nechte změknout a uherský salám tentokrát nastrouhejte nahrubo.

Kapii pak nakrájejte najemno a vše společně se sýrem smíchejte do hrubší pomazánky.

Ta se hodí spíše na chlebíčky než na jednohubky. Zdobit ji opět můžete třeba kouskem uherského salámu. Hodí se ale i sýry, vařené vajíčko a zelenina.

Zdroj: Maková panenka, Česká televize, Apetit online

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články