Trdelník na plech: Jednoduchá verze oblíbeného dezertu z trhů, která vás bude bavit

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Trdelnik
Zdroj: Profimedia

Trdelník je sladký dezert, který má podobu ruliček obalených v cukru. Ty se také plní různými sladkými náplněmi. Víte ale, že si tuhle dobrotu můžete udělat i v trochu jiné formě? Já doma dělám trdelník na plechu. A ačkoli má úplně jiný tvar, chuťově je vynikající.

Připravit klasický trdelník je kvůli jeho tvaru poněkud náročnější. Pokud ale i vy tohle pečivo prodávané na vánočních trzích milujete, můžete si ho snadno udělat doma. Poradím vám, jak na trdelník na plech.

Provoní celou domácnost

Na trdelník na plech budete potřebovat 250 mililitrů mléka, 3 lžíce rumu, 3 lžíce másla, 3 žloutky, 6 lžic cukru, vanilkový cukr, 450 gramů polohrubé mouky, 30 gramů čerstvého droždí a špetku soli. Na posyp budete potřebovat bílky a nasekané ořechy.

Z těchto surovin se vám jednoduše podaří připravit dezert, který krásně provoní celou domácnost. Bude vás prostě bavit.

Jednoduchý trdelník na plech

V míse smíchejte postupně všechny suroviny a vypracujte z nich hladké těsto. To potom nechte asi hodinu kynout. Potom ho znovu propracujte a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem.

Vrstva těsta by neměla být příliš nízká, protože by mohlo hrozit, že se trdelník při pečení vysuší. Těsto na plechu dejte na teplejší místo a nechte ho ještě půl hodiny kynout.

Potom ho potřete našlehaným bílkem a posypte ořechy. Mohou být vlašské i lískové, já často používám mandle nebo pekanové ořechy. Jednoduše využijte to, co máte doma nebo co vám chutná.

Trdelník se peče v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25–30 minut. Při pečení je třeba ho kontrolovat, aby se nevysušil.

Následně ho posypte cukrem smíchaným se skořicí, nakrájejte na čtverečky a užijte si jeho vynikající chuť.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články