Svíčková omáčka pochází už ze středověku. Ohledně jejího názvu jsou neshody

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Svickova
Zdroj: Profimedia

Svíčkovou na smetaně si můžete dát snad v každé restauraci. Jde o královnu českých omáček. Každý ji sice servíruje trochu jinak, je ale jen málokdo, kdo by řekl, že nemá tohle tradiční české jídlo rád. Víte ale, kdy omáčka vznikla a odkud pochází její název?

Svíčková omáčka má pravděpodobně historii už ve středověku. Nejvíce odborníků se přiklání k tomu, že právě odsud také pochází její název. Mladí tovaryši každý rok měli nárok na hostinu, kde se omáčka podávala, píše Kupi.

Na stolech samozřejmě nesměly chybět svíce, aby na jídlo bylo dobře vidět. Název svíčková omáčka by tak v tomto případě rozhodně dával smysl. Existuje ale řada dalších teorií.

Podle masa, nebo loje?

Jednou z možností je, že název získala omáčka podle masa, ze kterého se dělá. Podle webu Foodora je na přípravu omáčky nejlepší hovězí zadní, karabáček, květová špička a loupaná nebo kulatá plec (často přezdívaná jako falešná svíčková).

Tradičně se ale jídlo dělalo z válečku masa zpod hřbetu, který svým tvarem svíci připomíná. Řezníci mu tak dokonce i říkají.

Někteří lidé jsou pak přesvědčení o tom, že je název spojen s hovězím lojem, ze kterého se ve středověku vyráběly svíčky. Až časem byl nahrazen voskem.

Novodobá svíčková

V novodobých dějinách proslavila svíčkovou omáčku Magdalena Dobromila Rettigová. Jídlo se objevilo v její kuchařce z roku 1826. Dnes se tradičně omáčka podává s houskovým knedlíkem, špikovaným masem, brusinkami, kolečkem citronu a šlehačkou.

Oblíbená je pod jinými názvy a v trochu jiných podobách po celém světě. Tradiční svíčkovou, jak ji známe my, milují v Německu i Rakousku. Omáčku ale připravují například i Francouzi, kteří ji dokonce prý dělali daleko dříve než my.

„Myslím si, že už je tak zažitá, že už ji můžeme považovat za národní pokrm. Ale její kořeny sahají hodně daleko a leží ve Francii. Trošičku jsme ji Francouzům vybrali. Jenom sladší mrkev u nás částečně nahrazuje celer,“ říká pro Český rozhlas Hradec Králové šéfkuchař Lukáš Ende.

Zdroj: Kupi, Český rozhlas Hradec Králové, Foodora

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články