Šterc: Jídlo ze sádla a mouky, které můžete jíst sladké i slané

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Sterc
Zdroj: Shutterstock

Jídelníček našich předků byl fascinující v tom, že se lidé dovedli vždy dosyta najíst i z těch nejzákladnějších surovin. Jídla se dělala především z toho, co bylo dostupné a levné. A dokonalým příkladem toho je i staročeský šterc.

Šterc se dělal v každém kraji trochu jinak. Podle serveru Top recepty do něj patřila především mouka a sádlo, někteří lidé ale tvrdí, že se k němu mají přidávat i brambory.

Například server Za krásnější Vimperk uvádí, že bramborový šterc zasytil dělníky v lese na Šumavě i na celý den. My vám ale představíme recept na tu nejlevnější a nejjednodušší verzi.

Jen z mouky a sádla

Ten nejobyčejnější šterc vytvoříte jednoduše ze dvou surovin. Jsou jimi mouka a sádlo. Mouku obvykle používali kuchařky hrubou nebo polohrubou.

Ta se nejprve osmahla na pánvi na sádle, pak se k ní přidalo trochu vody. Vznikla tím hmota připomínající jakési řídké těsto. Následovala příprava podobná procesu vaření škubánků.

Směs mouky a vody se propíchala a pak se promíchávala, dokud se neosmažila do zlatohněda a nevytvořily se hrudky, vysvětluje web Top recepty.

Slaná i sladká pochoutka

Ačkoli jde o opravdu velmi jednoduché jídlo, jehož cena je i dnes velmi nízká, chutná šterc skvěle. Navíc má tu výhodu, že si ho můžete dát nasladko i naslano, podle toho, na co máte zrovna chuť.

Můžete ho posypat cibulkou nebo smaženým uzeným, stejně tak se ale dá jíst i s cukrem a třeba opečenými jablky ve skořici. Výborně chutná s kompotem a podmáslím.

Pokud si ho chcete doma vyzkoušet i vy, je jen a jen na vás, které verzi dáte přednost, nebo zda vymyslíte nějaký svůj originální způsob, jak šterc podávat. Jde o všestranné jídlo, které je na svou snadnou přípravu a nízké náklady nečekaně syté.

Zdroj: Kulinární dědictví, Za krásnější Vimperk, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články