Pokud patříte k milovníkům hustých polévek, recept na pokrm s názvem sopa de albóndigas vás potěší. Jedná se o mexické jídlo, které je velmi syté, plné zeleniny i masa, a v současném podzimním počasí je ideálním způsobem, jak se zdravě zahřát.
Podzim je obdobím, kdy jsou polévky velmi oblíbené. Teplé jídlo krásně zahřeje v žaludku a člověk alespoň chvíli nemyslí na to, že je venku nepříjemné počasí.
Sopa de albóndigas je mexická polévka, která je velmi sytá, zároveň je plná zeleniny a tím pádem také vitamínů. Potěší ale i milovníky masa, nesmí v ní totiž chybět masové kuličky, které z ní dělají prakticky hlavní chod.
Jak na přípravu polévky
Na přípravu polévky budete potřebovat olivový olej, cibuli, 2 mrkve, celer, 2 brambory, sůl, pepř, rajčatový protlak, 8 hrnků hovězího vývaru, 3 stroužky česneku, oregano, cuketu, koriandr, jalapeño papričku a limetku.
Na masové kuličky si připravte 750 gramů mletého masa (ideálně hovězího), půl hrnku rýže, mátu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř a vajíčko.
Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na masové kuličky. Vytvarujte z nich knedlíčky, které dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 15 minut. Mezitím si připravte základ na polévku.
Polévka plná zeleniny
V hrnci na středním plamenu opečte na olivovém oleji cibuli, přidejte na kostičky pokrájenou mrkev, celer a brambory. Vše nechte krátce zkaramelizovat a zalijte směs protlakem. Potom přidejte vývar, do kterého dále hodíte česnek, bobkové listy a oregano.
Polévku přiveďte k varu. Po zhruba 30 minutách do ní přidejte masové kuličky a pokračujte ve vaření asi 15 minut.
Následně do polévky dejte ještě cuketu, pár klínků očištěné limetky a pálivou papričku. Pak stačí už jen krátce vše povařit. Polévka se podává nejčastěji s opečenými tortillami.
Zdroj: Gourmet, Cookpad, Angsarap
Autor: Šárka Cvrkalová