Smažený květák připravíte i bez strouhanky a daleko zdravěji. Vznikne lahodný pokrm

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Smazeny kvetak ()
Zdroj: Shutterstock

Květák se dá připravit na mnoho způsobů. Můžete udělat květákový mozeček, zapéct ho se sýrem, udělat z něj placičky nebo ho jednoduše osmažit. My vám ale nyní prozradíme recept na smažený květák bez použití strouhanky, který je navíc vhodný i pro vegany.

Smažený květák je sice vynikající jídlo, ale často nás nebaví stát dlouhé chvíle u kuchyňské linky, zaobírat se obalováním, jídlo pak navíc není příliš zdravé. Vyzkoušejte proto tento recept a budete překvapeni příjemnou změnou.

Žádné složité obalování

Obvykle smažený květák povaříte jen krátce, pak ho rozdělíte na růžičky a ty potom obalujete složitě v mouce, vajíčku a strouhance. U tohoto receptu je to ale jinak.

Květák nechte vařit déle, než jste zvyklí. Až bude krásně měkký, slijte vodu stranou a v hrnci ho rozmačkejte na kaši. K té přidejte nasekaný česnek, mouku a trochu soli. Poté stačí jen z vychladlé směsi vytvořit kuličky, které budete smažit na oleji.

Pokud chcete, můžete samozřejmě recept ozvláštnit tím, že do těsta přidáte nějaké ty bylinky, osmaženou cibulku, nebo třeba trochu nakrájeného uzeného. Jako přílohu pak zvolte brambory nebo bramborovou kaši.

Zdravější verze z trouby

V úvodu jsme slíbili, že tato verze jídla je zdravější než klasický smažený květák. V případě, že se vám nelíbí používání většího množství oleje a smažení květákových kuliček na pánvi, můžete je s klidem připravit také v troubě.

Stačí pekáč vyložit pečicím papírem a kuličky péct, dokud nejsou křupavé. I bez jediné kapky oleje vám vznikne lahodný pokrm, na kterém si pochutnáte. A pokud si nechcete zdravé jídlo kazit tatarkou, vytvořte si k němu ještě domácí dip z bílého jogurtu a česneku.

Zdroj: Bianca Zapatka, The Foodie Takes Flight

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články