Maso se zeleninou je zkrátka klasika. Takové jídlo se totiž dá připravit na mnoho způsobů a milovali ho už naši předci. I dnes se v české kuchyni často podává zapečené kuře, hovězí nebo vepřové s cibulí a další zeleninou. Víte ale, jak recept původně vznikl a jak se mu říkalo? I když je dnes v mnoha ohledech upravený, v základu jde o slovanskou zbojnickou pečínku.
Naházet to, co najdete doma, do jednoho pekáče, se někdy zdá jako nejsnadnější rychlý recept. A uvažovali tak lidé už před mnoha lety. Právě tak vznikla zbojnická pečínka, která byla původně jen směsí náhodné zeleniny a masa.
Do dnešního dne prošel recept mnoha úpravami, na různých místech se mu říká jinak, pro mnoho z nás jde jen o obyčejné zapečené maso se zeleninou. Díky našemu receptu si ale můžete pochutnat na skutečné zbojnické pečínce, kterou dělali naši předci.
Několik druhů masa i zeleniny
Na slovanskou zbojnickou pečínku budete potřebovat 900 gramů vepřového masa nakrájeného na plátky, 600 gramů jater, sůl, pepř, červenou mletou papriku, hořčici, 300 gramů špeku, uzenou slaninu, 3 cibule, 4 papriky, 4 rajčata, feferonky a rostlinný olej.
Pokud některou ze surovin doma nemáte, můžete ji vynechat, pečínka je kouzelná v tom, že i bez jednoho z několika druhů masa bude vynikající. Naopak přidat do pekáče můžete třeba mrkev nebo celou kukuřici, záleží jen na vaší chuti.
Plátky krkovice naklepejte, osolte a opepřete a potřete z obou stran hořčicí. Pak je nechte zatáhnout na rozpálené pánvi. Na té dále zprudka orestujte játra.
Do trouby s tím
Do pekáče naskládejte maso, proložte ho slaninou a špekem, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a na větší kousky pokrájenou papriku a rajčata. Jednotlivé kousky masa a zeleniny by se měly střídavě prokládat.
Vše pokapejte olejem dejte péct na 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Zhruba 10 minut před koncem pečení přiklopené maso odkryjte, slanina navrchu vytvoří křupavou kůrčičku.
Zbojnická pečínka se dříve podávala obvykle s chlebem, ideální je samozřejmě čerstvý nebo rovnou domácí. Pokud si chcete dát jídlo k obědu a zasytit s ním celou rodinu, můžete k němu ale udělat klidně i brambory nebo kaši.
Zdroj: Vaření, Recepty, Apetit online
Autor: Šárka Cvrkalová