Shakshuka: Sytá snídaně z Izraele, kterou si snadno připravíte i u nás

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Shakshuka
Zdroj: Shutterstock

Shakshuka je jídlo oblíbené především v Izraeli. Jedná se o zdravý pokrm, který místní lidé konzumují tradičně k snídani. Jde ale o jídlo syté, a může se tak jíst třeba i k večeři, někde se konzumuje dokonce na oběd.

Shakshuka kombinuje chuť rajčat, papriky a sázených vajíček. Na talíři skvěle vypadá a díky využití exotického koření potěší všechny milovníky originálních chutí. Vyzkoušejte si ji doma připravit i vy.

Oblíbená v mnoha zemích

Tato vydatná snídaňová pochoutka se zrodila v severní Africe. Velmi rychle ale dobyla svět, píše Food Network. V Izraeli shakshuku dokonce pasovali na post tradičního pokrmu.

Postupně se jídlo dostalo i do evropských zemí. A ačkoli to není právě častý pokrm na našich stolech, připravit si ho můžete velmi snadno. Veškeré ingredience na jídlo totiž seženete i u nás.

Jak na přípravu pokrmu

Na shakshuku budete potřebovat přepuštěné máslo, 1 červenou cibuli, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 500 gramů rajčat, 20 gramů žampionů, 70 gramů protlaku, 4 stroužky česneku, chilli, sůl, pepř, 4 vajíčka, 20 gramů sýru feta a koriandr.

Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku na menší kostky, stejně tak rajčata, žampiony na plátky. Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte papriku, rajčata, žampiony a prolisovaný česnek.

Vše zalijte protlakem a dochuťte kořením. Pod pokličkou pak směs asi 10 minut duste. Poté v ní pomocí vařečky vytvořte čtyři důlky a do nich rozklepněte vajíčka. Vše vařte ještě asi 6 až 7 minut, aby byla vajíčka naměkko.

Jídlo se pak podává posypané feta sýrem a koriandrem. Ze zmíněných surovin obvykle uděláte dvě porce. Jde tak o skutečně sytý pokrm. V Izraeli je to ale ideální snídaně, která nastartuje váš den.

Zdroj: Apetit, Aktin, Food Network

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články