Shakshuka je jídlo oblíbené především v Izraeli. Jedná se o zdravý pokrm, který místní lidé konzumují tradičně k snídani. Jde ale o jídlo syté, a může se tak jíst třeba i k večeři, někde se konzumuje dokonce na oběd.
Shakshuka kombinuje chuť rajčat, papriky a sázených vajíček. Na talíři skvěle vypadá a díky využití exotického koření potěší všechny milovníky originálních chutí. Vyzkoušejte si ji doma připravit i vy.
Oblíbená v mnoha zemích
Tato vydatná snídaňová pochoutka se zrodila v severní Africe. Velmi rychle ale dobyla svět, píše Food Network. V Izraeli shakshuku dokonce pasovali na post tradičního pokrmu.
Postupně se jídlo dostalo i do evropských zemí. A ačkoli to není právě častý pokrm na našich stolech, připravit si ho můžete velmi snadno. Veškeré ingredience na jídlo totiž seženete i u nás.
Jak na přípravu pokrmu
Na shakshuku budete potřebovat přepuštěné máslo, 1 červenou cibuli, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 500 gramů rajčat, 20 gramů žampionů, 70 gramů protlaku, 4 stroužky česneku, chilli, sůl, pepř, 4 vajíčka, 20 gramů sýru feta a koriandr.
Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku na menší kostky, stejně tak rajčata, žampiony na plátky. Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte papriku, rajčata, žampiony a prolisovaný česnek.
Vše zalijte protlakem a dochuťte kořením. Pod pokličkou pak směs asi 10 minut duste. Poté v ní pomocí vařečky vytvořte čtyři důlky a do nich rozklepněte vajíčka. Vše vařte ještě asi 6 až 7 minut, aby byla vajíčka naměkko.
Jídlo se pak podává posypané feta sýrem a koriandrem. Ze zmíněných surovin obvykle uděláte dvě porce. Jde tak o skutečně sytý pokrm. V Izraeli je to ale ideální snídaně, která nastartuje váš den.
Zdroj: Apetit, Aktin, Food Network
Autor: Šárka Cvrkalová