Sezóna bazalky začala. Poradíme vám, jak ji nejlépe uchovat

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
Bazalka
Zdroj: Shutterstock

Jen málo bylinek se u nás těší takové oblibě jako bazalka. Její chuť je pro mnohé přímo esencí léta. Ani konec léta ale neznamená, že se oblíbené bylinky musíte vzdát. S našimi tipy si totiž můžete tuto rostlinku uchovat, aniž by zmizelo její pověstné aroma.

Bazalka patří mezi hluchavkovité rostliny a existuje jí celá řada druhů. Zatímco některé jsou pouze okrasné, jiné se hojně využívají v kuchyni. Jedna z těch úplně nejpoužívanějších je Ocimum basilicum neboli bazalka pravá.

Pomáhá zažívání a zklidňuje mysl

Kromě silného aroma má bazalka také nesporné zdravotní benefity. Můžeme v ní najít nejen velkou dávku vitamínu C, ale také řadu minerálních látek.

Nejlépe působí bazalka na trávicí trakt – povzbuzuje trávení, působí proti nadýmání a celkově zlepšuje metabolismus. Zaznamenány jsou ale také její blahodárné účinky na mysl. Podle webu Vitalia je dokonce považována za přírodní antidepresivum. Jako kloktadlo má pak desinfekční účinky a používá se na afty či záněty dásní.

Bazalce nevadí sušení ani mráz

Pokud se vám povedlo vypěstovat mimořádnou úrodu bazalky, určitě o ni nebudete chtít přijít. Existuje hned několik způsobů, jak tuto bylinku nejlépe uchovat.

Prvním z nich je samozřejmě sušení. Bazalku je nejlepší sušit bez stonků. V těch je totiž příliš vody, a proces by tak trval příliš dlouho. Pokud budete listy sušit venku, nemělo by to trvat déle než týden, jinak existuje riziko, že začne rostlina plesnivět.

Bylinku můžete sušit také v sušičce nebo v troubě. Teplota by v tom případě neměla přesáhnout 40 stupňů Celsia. Důležité je rovněž lístky bazalky rozmělnit až po úplném usušení. Koření je pak ideální skladovat ve sklenici na tmavém místě.

Pokud používáte bazalku spíše do teplých pokrmů, není nic lepšího než rostlinky zamrazit. Čerstvé bazalkové listy nasekejte v kuchyňském robotu a poté je zalijte olivovým olejem. Měla by vám vzniknout taková spíše hustší pasta. Tu pak naporcujte do tvořítek na led. Získáte praktické bazalkové kostky.

Bazalka v oleji

Italští kuchaři však mají ještě jeden tip, jak bazalku uchovat v celé její aromatické kráse. Milovanou rostlinku totiž nakládají do oleje.

Nejprve je potřeba listy bazalky důkladně umýt a poté je nechat pečlivě uschnout. Následně stačí vzít sklenici s uzávěrem, do které vložíte půlcentimetrovou vrstvu listů, přidáte špetku hrubozrnné soli, poté vytvoříte další vrstvu z listů a takto budete postupovat až k hrdlu sklenice.

Celou směs ve sklenici postupně zalijte kvalitním olivovým olejem. Všechny lístky musí být na konci procedury zality olejem. Poté už stačí jen bazalku uložit na tmavé chladné místo.

Zdroj: Vitalia, Bylinkový ráj, The Kitchn

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články