Rajčatová rýže: Oblíbená portugalská příloha k rybímu masu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Rajcatova ryze
Zdroj: Shutterstock

Rýže je jednou z nejzdravějších příloh. Pokud i vy patříte k jejím milovníkům a přemýšlíte nad novými recepty, vyzkoušejte pochoutku pocházející z Portugalska. Místní lidé milují takzvanou rajčatovou rýži. A vy si ji po prvním ochutnání zamilujete.

Rýže je hypoalergenní potravina. Není v ní lepek a je vynikajícím zdrojem minerálních látek. Obsahuje velké množství železa, hořčíku a zinku a také mnoho vitamínů řady B, uvádí BBC Good Food.

Rozhodně tak není od věci minimálně dvakrát týdně rýži zařadit na svůj jídelníček. Není to ale pouze vhodná příloha k omáčkám a k masu. Dají se z ní vytvořit i jiné pokrmy, například rizoto. Trochu netradičním jídlem je právě rajčatová rýže z Portugalska.

Jí se samotná nebo s treskou

Rajčatová rýže někomu možná bude připomínat rizoto. Někdy se konzumuje samotná, mnohem častěji je ale vnímána jako příloha k masu, nejčastěji k rybě. Oblíbenou je v Portugalsku ve spojení s treskou, uvádí We Travel Portugal.

Rýže má při naservírování na talíř spíše řidší konzistenci. V zemi se jí říká malandrinho a patří k velmi oblíbeným jídlům. Narazit na ni můžete prakticky v jakékoli restauraci.

Jak na rajčatovou rýži

Na přípravu rajčatové rýže budete potřebovat hrnek rýže, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy, lžičku červené papriky, 3 hrnky vody, 2 lžíce másla a nasekanou petržel.

Pánev rozpalte na střední teplotu a přidejte do ní olej. Na něm orestujte dozlatova cibulku, potom přidejte protlak, trochu soli a chvíli společně povařte. Následně vhoďte do pánve najemno nasekaný česnek a bobkové listy.

Za stálého míchání přidejte rýži, papriku a trochu soli. Vše zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut. Na závěr vmíchejte máslo a petrželku. Jídlo podávejte samotné nebo k masu, zdobí se rajčaty a nasekanou petrželkou.

Zdroj: Food and Journeys, My Portuguese Kitchen, We Travel Portugal, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články