Racuchy: Na první pohled se podobají českým lívancům. Tady ale využijete starší jablka

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
racuchy
Zdroj: Shutterstock

Každý někdy dostane chuť na sladké. Ke snídani nebo k večeři se u nás s oblibou podávají palačinky nebo lívance. Také vám ale někdy přijde, že jste těchto obyčejných jídel už přejedení? Pak pro vás máme tip na racuchy, jídlo původem z Polska, které se sice lívancům podobá, v mnohém se ale také liší.

Racuchy jsou jídlem, které milují dospělí i děti. Polské rodiny ho doma dělají asi tak pravidelně, jako my děláme obyčejné palačinky. Jablečné lívance chutnají úplně všem a nezáleží na tom, zda jste dítě, křehká žena nebo pořádný chlap.

Příprava pokrmu není nijak náročná. Jakmile ho jednou ochutnáte, možná se už k českým palačinkám ani nebudete chtít vracet. Tohle sladké jídlo může být jednoduše dokonalou tečkou za náročným dnem nebo snídaní, která vás pořádně nakopne a dodá vám nejen energii, ale i dobrou náladu.

Jablečné racuchy

Pokud si chcete polské racuchy připravit doma, nebudete potřebovat mnoho surovin. Základem jsou jablka, která nakrájíte na tenké plátky. Využijete zda i ty starší kousky ovoce. Plátky jablek by měly být zhruba 2 milimetry široké. V některých rodinách se jablka strouhají přímo do těsta, jiní lidé ale mají rádi, když v palačinkách křupou větší kousky.

Na těsto dále budete potřebovat dva hrnky mléka, dva hrnky mouky, dvě vajíčka, sůl a moučkový cukr. Na toto množství ingrediencí vám postačí tři jablka a vyjít by vám suroviny měly zhruba na 4 porce racuch.

Všechny ingredience smíchejte dohromady, na pánvi si rozehřejte olej a nalijte na něj poměrně husté těsto. To vytvarujte vařečkou do placičky a smažte z obou stran zhruba 2–3 minuty.

S borůvkami a mátou

Racuchy jsou hotové během chvilky. Zatímco palačinky nebo lívance se podávají obvykle s javorovým sirupem, marmeládou nebo nutellou, Poláci milují racuchy s ovocem a zdobené čerstvými lístky máty.

Ideální jsou racuchy také například s borůvkami, jahodami nebo malinami. Pokud nic z toho doma nemáte, můžete si jídlo dozdobit třeba i kousky syrových jablek.

Na závěr pokrm ocukrujte moučkovým cukrem a vychutnejte si požitek, který budete chtít za pár dní zopakovat.

Zdroj: Gotuj z Cukiereczkiem, Posmakuj to, Polish Foodies, Cook in Polish

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články