Kulajda je tradiční česká polévka, která je sytá a velmi zdravá. Receptů existuje hned několik, ve všech je ale základem mléko nebo smetana, vajíčka a kopr. Chcete si poctivou polévku doma připravit i vy? Je to snadné.
O tom, jak vlastně vznikl název polévky, se vedou dodnes spory.
Podle webu Naše řeč je jednou z možností to, že jde o zkomolené jméno kdysi známé jihočeské lidové kuchařky paní Adelajdy Kuhové.
Pravděpodobnější ale je, že pochází název ze slov zakulat nebo zakudlit.
Například na Chodsku je zakudlená polévka každá, která se dělá z mléka a zahušťuje se moukou.
Tradiční kulajda
Kulajdu měl rád například i český prezident Václav Havel. Připravit si ji tak můžete třeba i podle jeho receptu.
Potřebovat budete 5 brambor, kmín, 50 gramů sušených hub, 200 mililitrů smetany, hladkou mouku, 2 lžíce octa, třtinový cukr, hrst kopru, sůl a pepř.
Na ozdobu si pak připravte asi 8 vajec, která uvaříte natvrdo. Dále polévku můžete dozdobit čerstvým koprem.
Do tradiční kulajdy sice houby nepatří, mnoho lidí je tam ale přesto přidává.
Příprava polévky
Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a dejte vařit. Vodu předem osolte a dejte do ní kmín. V druhém hrnci zalijte zhruba 300 mililitry vody houby a vařte je doměkka. Potom je přilijte k bramborám.
V hrnku si smíchejte smetanu s moukou. Touto směsí pak polévku zahustíte.
Nechte ji vařit asi 20 minut, potom přidejte ocet, nasekaný kopr, nakonec ji dochuťte solí a pepřem a podle chuti ocukrujte.
Polévka se podává s vařeným vajíčkem a snítkou čerstvého kopru.
Zdroj: Cuketka, Naše řeč, Jíme to, Top recepty
Autor: Šárka Cvrkalová