Připravte si doma ceviche: Nakládanou rybu se zázvorem, limetkou a chilli

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Ceviche
Zdroj: Shutterstock

Máte rádi ryby? Pak byste jistě měli vyzkoušet pokrm s názvem ceviche. Jedná se o zdravé jídlo, které je oblíbené především v Jižní Americe. Jeho příprava je velmi nenáročná a vaše chuťové pohárky budou jednoduše potěšeny.

Ceviche jsou vlastně marinované kousky ryb. Ty jsou v pokrmu propojeny s kyselou chutí limetky a ostrostí chilli papriček. V pokrmu dále nesmí chybět čerstvé bylinky a zelenina, doplňuje server Rady na cestu.

Předkrm i hlavní jídlo

V zahraničních restauracích si můžete ceviche poměrně běžně objednat jako předkrm. V mnoha podnicích je k němu ale nabízena také například opečená kukuřice a jídlo se zde podává jako hlavní chod, uvádí Peru for Less.

Tradice marinované ryby podle všeho vznikla už před více než 2000 lety, kdy se o něco podobného pokoušeli staří Inkové. Až v 15. století byly ale do Ameriky přivezeny citrony a teprve tehdy se ryby začaly spojovat s kyselými chutěmi, doplňuje National Geographic.

Příprava ceviche

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 250 gramů rybího masa (ideální je mořský vlk nebo platýs), šťávu ze 4 limetek, koriandr, chilli papričky, zázvor, česnek, citronovou trávu, třtinový cukr, rybí omáčku, sůl, pepř a chilli.

Rybí maso nejprve očistěte a zbavte kůže. Potom ho nakrájejte na větší kostičky a rozložte na talíř tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly.

Připravte si marinádu. Tu uděláte z limetkové šťávy, chilli, najemno nasekaného česneku, koriandru, citronové trávy, strouhaného zázvoru a rybí omáčky. Podle chuti vše dochuťte solí a pepřem.

Ve sladkokyselé omáčce pak marinujte kousky ryby. Jídlo se potom uchovává v ledničce a podává se ideálně s nakrájenou zeleninou (hodí se rajčata či okurka) a přelité trochou marinády. K pokrmu se hodí tortilly i obyčejné pečivo.

Zdroj: Jíme to, Lidovky, Rady na cestu, National Geographic, Peru for Less

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články