Nejen pánové milují ostrá jídla. Znám celou řadu žen, které si v pálivých příchutích doslova libují. A patří k nim i mnoho mých kamarádek. Proto, když je k sobě zvu na filmový večer, dělám zásadně na chlebíčky pomazánku s názvem palivec.
Pomazánka z tvarohu, piva a ostrých papriček je v Česku oblíbenou hospodskou pochoutkou. Většinou si ji objednají muži, a to právě proto, že je opravdu velmi ostrá. U nás se ale dělá i v případě, že pořádáme dámskou jízdu.
Vypálí všechny bacily
Pokud si dáte palivec, máte jistotu, že na vás nějaký čas žádný bacil nezaútočí. Pomazánka je sice ostrá, až se vám hrnou slzy do očí, je ale také velmi zdravá. Pokud tedy máte takzvaně „plechovou pusu“ a něco vydržíte, rozhodně si ji doma udělejte i vy.
Na její přípravu budete potřebovat tvaroh, změklé máslo, světlé pivo, čedar, sladkou mletou papriku, pálivou mletou papriku, chilli papričky, cibuli, sůl a pepř.
Jak na přípravu palivce
Do misky si dejte tvaroh a máslo, podlijte je pivem a utřete vše do hladké směsi. Čedar si nastrouhejte najemno a přidejte ho k pomazánce. Následně ji osolte, opepřete, přidejte sladkou a pálivou papriku a chilli.
Cibuli si nakrájejte na malé kousky, pokud máte feferonku, můžete ji taktéž přidat. Všechny suroviny důkladně promíchejte a dejte do ledničky. Před podáváním nechte pomazánku minimálně dvě hodiny uležet.
Takto připravenou ji potom servírujte na chlebíčky nebo jednohubky. Já je pro zjemnění zdobím vařeným vajíčkem, přece jen si ji vychutnáváme jako ženy a nechceme shořet úplně. Pokud patříte k milovníkům ostrých jídel, tuhle dobrotu musíte vyzkoušet.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová