Nemáte rádi kapra? Připravte si na Vánoce pstruha a odlehčený bramborový salát

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Peceny pstruh
Zdroj: Shutterstock

Ryby mám obecně ráda. Kapr mi ale nezachutnal, a na Vánoce ho tak obvykle nahrazujeme v rodině řízkem. Už několikrát jsem ale pro rodinu připravila pečeného pstruha. Tahle ryba se k bramborovému salátu skvěle hodí a pravděpodobně ji budeme mít i letos.

Ryby jsou zdravé a z jídelníčku byste je rozhodně neměli vyřazovat. Pokud vám nechutná kapr, můžete ho na Vánoce nahradit jinou rybou. Vaši blízcí možná stejně jako moje rodina pstruha ocení. A udělat si k němu můžete také odlehčený bramborový salát.

Pečený pstruh

Příprava pstruha je velmi snadná. Nemusíte se s ničím obalovat, ušetříte si tak spoustu práce a času. Navíc se ryba dělá v troubě, a je tak zdravější než smažený kapr. Na přípravu budete potřebovat pouze pstruha (pro každého člena rodiny jednoho), citron, sůl, máslo, česnek a čerstvou bazalku.

Pstruha osolte, a pokud to tak máte rádi, můžete ho posypat kořením na ryby. Pak ho dejte do trouby na 180 °C a pečte ho asi 20 až 25 minut. Mezitím si připravte bylinkové máslo. Jednoduše nasekejte bazalku, smíchejte ji s povoleným máslem a přidejte česnek a sůl podle chuti.

Ryba se pak podává vcelku potřená máslem a zakápnutá citronem. Dětem z ní předem odstraňte hlavu a vyndejte páteř, aby neměly s kostmi na talíři takový problém.

Odlehčený bramborový salát

Na tento bramborový salát, který se skvěle hodí k pstruhovi, budete potřebovat 400 gramů brambor, cibuli, lžíci octa, lžíci hořčice, mrkev, sůl, bílý jogurt, pepř, sůl, konzervu hrášku a 3 vajíčka uvařená natvrdo.

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte pokrájená vajíčka, hrášek, cibuli, uvařenou mrkev a veškeré tekuté suroviny. Pokud chcete, můžete ještě do salátu zamíchat povařený celer, ředkvičky nebo kukuřici.

Lehký bramborový salát společně s pečeným pstruhem představují zdravou alternativu ke klasické štědrovečerní večeři. Zkuste si letos tuhle kombinaci udělat doma i vy. Možná vám zachutná víc než klasické řízky, kterými běžně kapra nahrazujete.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články