Základem bramborové polévky jsou logicky brambory. Obecně by ale měla být hustá, sytá a velmi pestrá. Často tak v ní kromě zeleniny najdete i klobásu nebo třeba houby.
Každý jste ji nejspíš někdy doma zkoušel připravit, každý ji ale také děláme trochu jinak. Neexistuje jeden konkrétní správný recept na bramboračku. Přesto ji ale oceňovali už naši předkové.
Hustá a sytá polévka
Brambory se staly základem polévek velmi rychle poté, co se na našem území rozšířily. Byly dobře dostupnou surovinou a především v kuchyni chudých tak byly oblíbené.
Podle serveru Pardubky bylo dříve například tradicí, že hospodyně nosily bramborovou polévku dělníkům na pole, aby se mohli posilnit před další prací teplým a sytým jídlem.
Do polévky se dále dávalo to, co bylo doma. A to platí i dnes. Polévku můžete udělat s masem i bez něj, s houbami i bez nich. I co se týče koření, můžete hodně experimentovat.
Bramboračka podle Davida Vonáška
Jeden z možných receptů na bramboračku zveřejnil na svém instagramovém profilu kuchař David Vonášek.
Na jeho verzi polévky budete potřebovat hrst sušených hub, litr vody, 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 2 střední mrkve, 100 gramů celeru, 75 gramů petržele, 1 cibuli, 4 brambory, kmín, sůl, pepř, 5 stroužků česneku a majoránku.
Houby dejte na 30 minut namočit do horké vody. V pánvi rozpusťte máslo a přidejte na něj mouku. Vytvořte jíšku, kterou nechte vychladnout.
V hrnci mezitím rozpusťte máslo, přidejte na něj cibuli, mrkev, petržel a celer. Vše krátce opečte a přidejte kostky brambor. Směs zalijte vodou s namočenými houbami. Potom přidejte koření, dolijte vodu a polévku vařte, dokud brambory nezměknou.
Na závěr do ní vmíchejte jíšku, dochuťte jí solí a pepřem. Na úplný konec přidejte utřený česnek. Potom už jen krátce vše povařte a můžete servírovat.
Autor: Šárka Cvrkalová