Mlýnek na maso je třeba důkladně vyčistit po každém použití. Jedině tak zajistíte jeho dlouhou životnost a vaše dobré zdraví

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Mlynek na maso
Zdroj: Shutterstock

Lidé si obvykle kupují maso už mleté, které jednoduše dáte na pánev a máte ho během chvíle připravené. Pokud ale patříte k milovníkům kvalitních pokrmů, kteří si rádi doma připraví mleté sami, jistě vlastníte také mlýnek. Víte ale, jak ho správně vyčistit?

Nejklasičtější mlýnky, se kterými se setkáváme, jsou ty litinové. Namelete v nich maso různého druhu podle potřeby. Pokud tak děláte například domácí sekanou, tlačenku, nebo karbanátky, vždy přesně víte, co do nich dáváte. Mlýnek ale po každém použití musíte správně vyčistit.

Nebezpečné bakterie

Syrové maso je samozřejmě rájem pro bakterie. A pokud jeho zbytky zůstanou na jakémkoli kuchyňském vybavení, škodlivé organismy se začnou velmi rychle šířit. Jakmile tak jednou vyčistíte mlýnek špatně, při dalším použití si zaděláváte na vážné zdravotní problémy.

Kromě toho, že se zbavíte zdravotních nebezpečí, zajistíte pravidelnou péčí vašemu mlýnku na maso také delší životnost. Jeho čištění není nijak složité, dejte si na něm proto záležet a ušetříte si spoustu problémů i financí.

Jak mlýnek vyčistit?

Po použití mlýnek rozložte na jednotlivé části, které omyjete pod horkou vodou. Některé mlýnky se dají rozložit více, jiné méně. Využijte samozřejmě prostředek na nádobí, abyste zbavily nástroj mastnot.

Následně všechny části otřete papírovými ubrousky a nechte je pro jistotu ještě proschnout na utěrce rozložené na kuchyňské lince. V neposlední řadě je pak důležité myslet na to, jak mlýnek skladovat.

Jakmile ho čistý opět sestavíte do jeho původní podoby, dejte ho do šuplíku či skříňky, kde se k němu nedostane vlhkost. Pokud k němu máte originální krabici, je dobré skladovat ho v ní. Díky výše zmíněným bodům budete mít vždy jistotu, že jste udělali pro své zdraví i pro životnost kuchyňského vybavení maximum.

Zdroj: Warser House, Because Food is Life, Kitchen Seer, Purity is

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články