Metro: Dezert, který oslavuje pražskou dopravu, si můžete připravit snadno a rychle i doma

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Metro
Zdroj: Profimedia

Dezert Metro se začal vyrábět na počest otevření první linky pražského metra. Došlo k tomu v roce 1974. Od té doby je stále oblíbeným a už po desítky let ho milují děti i dospělí. Víte ale, že ho nemusíte jenom kupovat v obchodě?

Metro je poctou pražské dopravě. Připomíná podzemní vlak nejen svým tvarem. V balíčku jsou čtyři kousky, což podle webu Gurmánka není náhoda. Původně totiž metro jezdilo ve složení čtyř vagonů.

Domácí Metro

Pokud je vaše rodina více než čtyřčlenná, nebo si zkrátka chcete vychutnat více než jeden kousek, dezert si můžete bez problémů udělat i doma. Jeho příprava není vůbec náročná. Zvládne to téměř každý a na oblíbené sladkosti si tak můžete pochutnat s pocitem hrdosti, že jste ji vytvořili vy sami.

Na přípravu sladkosti budete potřebovat 4 vajíčka, 100 gramů krupicového cukru, sáček vanilkového cukru, špetku soli, 140 gramů hladké mouky, 60 mililitrů polotučného mléka, 50 gramů másla, 50 gramů moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 400 gramů marcipánu a 100 gramů hořké čokolády.

Příprava dezertu

Jako první si vyšlehejte žloutky společně s krupicovým cukrem a polovinou vanilkového cukru. Dále vyšlehejte bílky se špetkou soli. Sníh i pěnu pak spojte a vmíchejte do nich prosátou mouku a mléko.

Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C asi 15 minut. Pak korpus rozkrojte na tři díly a nechte ho vychladnout. Mezitím máslo utřete se zbytkem cukru a rumem. Vznikne vám hladký krém, kterým potřete jednu část korpusu.

Dejte na krém druhou část těsta, opět ji potřete krémem a přidejte třetí část. Vznikne vám tak třípatrový dezert, který necháte ztuhnout v lednici. Pak ho rozkrájejte na obdélníčky, ty zabalte do marcipánu a konce dezertu namočte do rozpuštěné hořké čokolády.

Metro je dezert velmi sladký a díky marcipánu také poměrně kalorický, neměli byste to tak s jeho konzumací přehánět. Pokud se ale podělí celá rodina, jednou za čas si ho určitě doma připravit můžete.

Zdroj: Stream, iDNES, Top Recepty, Gurmánka

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články