V České republice je stále mnoho míst, ve kterých si lidé zakládají na tradicích. A k těm velmi často patří také speciální jídla, která se mnohdy dělala už před desítkami let. Vyznáte se v regionálních specialitách naší země?
Na některé pokrmy lidé nedají dopustit ani po letech. Můžete si je dát v daných místech nebo během konkrétních příležitostí. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře speciální pokrmy znáte.
1) Frgál je pokrm, který se tradičně vyrábí na Valašsku. Dělá se obvykle během různých oslav, místní lidé ho ale podávají i během běžných dní. O jaký druh jídla jde?
- A) Sladký koláč
- B) Polévku
- C) Bramborovou placku
2) Věděli byste, odkud původně pochází staročeské knedlíky z brambor, kterým se říká drbáky?
- A) Z Valašska
- B) Z jižních Čech
- C) Ze středních Čech
3) Krkonošské kyselo je speciální polévka z kyselého zelí. Co je ale mimo tuto ingredienci základní surovinou pro jeho přípravu?
- A) Chlebový kvas
- B) Ocet
- C) Citron
4) Jak se ve Slezsku říká tradičním bramborovým plackám připomínajícím bramboráky?
- A) Placáky
- B) Stryky
- C) Pohule
5) Z Chodska na Domažlicku pochází pokrm s názvem štrachanda. O jaké jídlo jde?
- A) O salát z čočky, hrachu a fazolí
- B) O polévku z krup
- C) O brambory zapečené s masem a houbami
Výsledky: 1A, 2B, 3A, 4B, 5C
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová