Květákovník: Jednoduché jídlo z jednoho pekáče, kam přidáte to, co máte rádi

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Kvetakovnik
Zdroj: Shutterstock

Květák miluje moje rodina na všechny způsoby. Ale s tím obalovaným se většinou nikomu nechce dvě hodiny stát u plotny a smažit ho. Nejčastěji proto dělám takzvaný květákovník z jednoho pekáče. Ten se hodně podobá jednoduchému zapečenému květáku. Přidávám do něj ale mnoho dalších surovin, díky kterým pokrm chutná jednoduše dokonale.

Květákovník je recept, který jsem kdysi objevila někde na internetu, výrazně jsem si ho ale upravila podle sebe.

Některé věci jsem přidala, jiné ubrala a vznikl tak vlastně originální recept, který ale moje rodina zbožňuje.

Jak na květákovník

Na přípravu květákovníku budete potřebovat 1 větší květák, zhruba kilogram brambor, 200 gramů sýru na strouhání (ideálně eidamu), malý kelímek zakysané smetany, 4 vajíčka, cibuli, pažitku, kousek uzeného masa, mletý česnek, červenou mletou papriku, pepř, sůl a asi 100 gramů másla.

Květák dejte krátce povařit, aby změknul. Potom ho přendejte do mísy a rozšťouchejte na kaši s většími kousky. Část brambor nastrouhejte nahrubo a část najemno. Smíchejte je s květákem.

Všeho podle chuti

Do bramborovo-květákového základu pak postupně přidávejte suroviny podle toho, jak je máte rádi.

Já používám cibulku, kterou nejprve osmahnu dozlatova společně s uzeným masem nakrájeným na drobné kostičky.

Potom najemno nasekám pažitku, směs dochutím mletým česnekem, paprikou a pepřem. Pokud ale například cibuli nemáte rádi, nebo chcete mít jídlo bezmasé, není to žádný problém.

V misce potom rozšlehejte smetanu společně s trochou soli a vajíčky. Květákovou směs dejte do máslem vymazaného pekáče a zalijte ji připravenou tekutinou a posypte nastrouhaným sýrem.

Květákovník se pak peče asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Podává se ještě teplý se zeleninovou oblohou.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články