Kopr: Rostlina bohatá na vitamíny, která se hodí nejen do koprovky. Zkuste z ní čaj nebo chléb

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Kopr
Zdroj: Steidi / Shutterstock.com

Do koprovky, kulajdy či nakládaných okurek dáváme kopr automaticky. O jeho dalším využití však už ví jen málokdo. Znáte například koprový čaj, který mohou pít lidé i psi? A co teprve benefity pro zdraví!

Věděli jste, že kopr patří do stejné skupiny jako celer? Oproti němu má však kopr silné aroma, kvůli kterému se používá jako koření.

Kopr a jeho zdravotní účinky

Dle serveru WebMD některé studie prokázaly, že kopr lze použít při léčbě cukrovky. Nejenže pomáhá zvládat již rozběhnutou nemoc, ale dokáže jí prý i předcházet.

Kopr je také nabitý flavonoidy, o kterých je známo, že pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Dle dalších výzkumů prováděných na zvířatech pomáhá snížit hladinu cholesterolu, který má vliv na srdce.

Jedna lžička kopru pak obsahuje velké množství vápníku, železa, vitamínu A a dalších prospěšných látek.

Zkuste čaj

Koprový čaj sice nezní moc lákavě, ale jakmile zjistíte, že zmírňuje křeče a podporuje spánek, tak mu tu jeho chuť odpustíte.

A navíc je jednoduchý na přípravu: 1 lžička kopru a 250 ml vroucí vody. Čaj necháte louhovat cca 15 minut a můžete pít.

Ale kopr se dá použít i ve formě čaje pro psy! Dle serveru Your Old Dog koprový čaj napomáhá psímu trávení, pomáhá omezovat bakterie v těle psa a má protirakovinné účinky.

Čaj připravíte stejně, jak bylo uvedeno výše. Po vychladnutí jej pak podáváte psovi například přes injekční stříkačku.

Některým psům nemusí čaj chutnat a doporučuje se dát kopr vařit do hovězího vývaru, což pro psy bude snesitelnější.

Koprový chléb

Další možné využití kopru přináší server Boston Girl Bakes, a to ve formě koprového chleba, který vás překvapí nejen chutí, ale i svou vláčností.

Na jeho přípravu budete potřebovat 50 g strouhaného parmazánu, 300 g mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku soli, půl lžičky sušeného česneku, čtvrt lžičky pepře, 110 g sýru čedar nakrájeného na kostky, čtvrt šálku kopru, 240 ml plnotučného mléka, půl šálku zakysané smetany, 3 lžíce másla a 1 vejce.

Do pekáčku vymazaného máslem nasypte půlku připraveného parmazánu. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a česnek.

Poté do sypké směsi vmíchejte čedar, kopr a uprostřed udělejte důlek. Do něj vlijte mléko, vejce, smetanu a máslo a vše dohromady promíchejte, dokud nevypracujete těsto.

Těsto vložte do připraveného pekáčku, nasypte zbývající parmazán a pečte v troubě vyhřáté na 177 °C cca 45 minut.

Upečený bochník nechte vychladnout 3 hodiny, než jej nakrájíte. Jistě tímto bochníkem překvapíte nejednu návštěvu.

Zdroj: WebMD, Your Old Dog, Boston Girl Bakes, Prima

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články