Neznám nikoho, kdo by nemiloval karlovarské oplatky. Tyhle typické kulaté sušenky jsou křehké, lehké a velmi snadno se na nich vypěstuje závislost. Dají se jíst jen tak, ale málokdo ví, že z nich jde také vytvořit vynikající dort.
Je nepečený, velmi rychle hotový a zavděčíte se s ním téměř každému. Alespoň já se tedy ještě nepotkala s nikým, kdo by ho nepochválil. A to jsem ho podávala už mnoha lidem. Jakmile se ho naučíte, také ho budete chtít dělat minimálně jednou do měsíce.
Oplatkový dort
Na karlovarský oplatkový dort budete potřebovat samozřejmě typické lázeňské oplatky. Často se mi stává, že mi je přivezou přátelé, kteří byli město navštívit. Dají se ale koupit i v běžném obchodě.
Dále si připravte 150 gramů másla, 2 vajíčka, 150 gramů mléčné čokolády, 150 gramů lískových oříšků, lžíci rumu a 125 mililitrů smetany.
Během chvíle hotový
Výhodou karlovarského oplatkového dortu je to, že ho máte opravdu během krátké chvíle hotový. Pokud tak čekáte do hodiny návštěvu, můžete si být jisti, že ji budete mít čím pohostit a ještě stihnete po přípravě dortu uklidit v kuchyni.
Máslo nejprve společně s cukrem a se žloutky utřete ve větší misce do pěny. Potom přidejte změklou čokoládu, opražené mleté oříšky, smetanu a rum.
Oplatky pak jednoduše spojujte tímto krémem, dokud vám nevznikne dostatečně vysoký dort. Ten potom něčím zatižte, aby se k sobě všechny vrstvy slepily.
Poté dort ozdobte šlehačkou a celými lískovými oříšky, kousky čokolády či nadrcenými oplatkami. Dejte ho do ledničky ztuhnout a za 20 minut ho můžete ostrým nožem krájet a podávat.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová