Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/header.php on line 71
Houbovec: Zkuste pokrm chudých horalů, který připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová - OnlyU

Houbovec: Zkuste pokrm chudých horalů, který připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Houbovec
Zdroj: Profimedia

Nasbírali jste v lese tolik hub, že teď nevíte, co s nimi? Pokud k tomu doma máte také staré rohlíky, které se vám nechce vyhazovat, možná nastal ten správný čas připravit si staré a na některých místech téměř zapomenuté jídlo.

Houbovec byl oblíbeným horským pokrmem už před lety. Dnes ho nabízí návštěvníkům některé horské penziony jako vzpomínku na staré časy. Vy si ho ale můžete velmi snadno připravit i doma. A budete překvapeni, jak z několika málo surovin vytvoříte vlastně dokonalé jídlo.

Starý recept

Recept na houbovec popisuje ve své kuchařce už Magdalena Dobromila Rettigová. Ta uvádí, že na přípravu budete potřebovat pouze pečivo, houby, smetanu, česnek a máslo. A novodobý recept se vlastně tolik neliší.

Na houbovec si připravte 3 rohlíky, 3 vajíčka, 2 decilitry mléka, hrst sušených hub, 3 decilitry zeleninového vývaru, muškátový oříšek, 1 stroužek česneku, 50 gramů slaniny, 1 cibuli, trochu másla a strouhanku na vysypání formy.

Zapečené houby s pečivem

Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte je v mléce. Rettigová v tomto případě používala smetanu. Sušené houby povařte ve vývaru, nebo využijte houby čerstvé, které jen krátce osmahnete na pánvi.

Cibuli si nakrájejte najemno a osmahněte ji na másle, přidejte k ní slaninu. Tu Rettigová vynechává a jídlo je v jejím případě více zaměřeno na chudé horaly, kteří si maso nemohli dovolit.

Cibuli a slaninu přidejte k namočeným rohlíkům a vše smíchejte s houbami. Do směsi rozklepněte vajíčka, dochuťte vše utřeným česnekem, muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Vyšší pekáč vymažte máslem a vysypte strouhankou a směs dejte zapéct do trouby předehřáté na 150 °C. Zhruba za 40 minut budete mít pokrm hotový. Houbovec se obvykle podává s tvarohem smíchaným se šalotkou.

Zdroj: Český rozhlas Regiony, Zlatý Fond

Autor: Šárka Cvrkalová


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416