Harlekýn je podle mě král dortů. Má úplně všechno, co si můžete v sladkém dezertu přát. Nedělám ho doma sice nijak často, když už si s ním ale dám tu práci, dělám ho poctivý a ze samých dobrých věcí.
U tohohle receptu člověk musí myslet na to, že si chce výsledek vychutnat. Pokud se snažíte hubnout, nebude patřit k vaším oblíbeným. Na druhou stranu i při dietách může člověk jednou za čas zhřešit, kousek si tak rozhodně dát můžete.
Poctivý harlekýn
Na přípravu dortu budete potřebovat 120 gramů krupicového cukru, balíček vanilkového cukru, 30 gramů holandského kakaa, 5 vajec, 130 gramů pšeničné mouky, olej a máslo na vymazání formy.
Na pařížskou šlehačku si připravte 350 mililitrů smetany ke šlehání, 30 gramů krupicového cukru, 45 gramů holandského kakaa. Na dozdobení dortu pak budete potřebovat ještě 200 mililitrů smetany a 25 gramů tmavé čokolády.
Příprava dortu
Pařížskou šlehačku dělám obvykle den předem. Má potom v lednici dostatek času na ztuhnutí. Svařte si 350 mililitrů smetany s 45 gramy kakaa a 30 gramy cukru a dejte do ledničky. Stejným způsobem připravte bílou šlehačku z 200 mililitrů smetany a 25 gramů cukru.
Do mísy rozklepněte vajíčka, přidejte cukr a vanilkový cukr a vyšlehejte směs do bílé pěny. Do ní vmíchejte prosátou mouku a kakao. Těsto vylijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou.
Korpus pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 45 minut. Vychladlý dort potom vyklopte a rozkrojte napůl. Třetinou kakaové pařížské šlehačky spojte oba kusy k sobě. Další třetinou potřete vrchní plát korpusu, zbytek nechte na zdobení.
Bílou i kakaovou šlehačku dejte do zdobících pytlíků. Oběma potom dort ozdobte. Nakonec ho ještě posypte nahrubo nasekanou čokoládou a máte hotovo.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová