Focaccia je tradiční italské jídlo. Jedná se o chléb, který vám svou chutí zemi okamžitě připomene. Je totiž plný bylinek a po prvním zakousnutí se do něj zamilujete. Jeho příprava není nijak náročná, vyžaduje jen trochu trpělivosti.
Hovoří se o ní často jako o královně domácích italských chlebů. Ten, kdo ji někdy ochutnal, jistě chápe, proč tomu tak je. Připravte si doma tohle exotické pečivo i vy a přeneste se s jeho chutí do země plné slunce a čerstvého, mořem provoněného vzduchu.
Z Řecka či Římské říše
Na tom, odkud recept vlastně pochází, se odborníci podle webu The Sussex Kitchen úplně neshodují. Jedni tvrdí, že jídlo pochází ze střední Itálie před vznikem Římské říše, jiní ho řadí spíše do starověkého Řecka počátkem 1. tisíciletí před naším letopočtem.
Ať je to jakkoli, chléb se během té doby výrazně změnil a dnes je tradičním jídlem právě v Itálii. Pokud si ho chcete vychutnat i vy, není to vlastně žádný problém. Doma ho zvládne připravit úplně každý.
Jak na přípravu
Na přípravu tohoto italského chleba budete potřebovat 500 g hladké mouky, půl kostky droždí, 400 ml vlažné vody, 70 g černých oliv, olivový olej, sůl a rozmarýn.
Nejprve smíchejte vlažnou vodu s droždím a postupně přidávejte mouku. Je třeba s těstem pracovat a tvořit ho velmi pomalu. Jakmile se vám zdá jeho konzistence hladká a jemná, dejte ho pod utěrku na teplé místo na hodinu kynout.
Poté do těsta nasypte olivy a rozmarýn, osolte ho a promíchejte. Rozdělte směs na dvě poloviny, ze kterých rukama vytvarujte silnější placky. Ty potom pečte 12 minut na 220 °C. Po upečení nechte chléb vychladnout a můžete podávat.
Zdroj: The Sussex Kitchen, Delicious Italy, Fig and Olive Platter
Autor: Šárka Cvrkalová