Říká se jim edamame fazole, ve skutečnosti jde o sójové boby, které bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů. Tato tisíce let stará surovina se v posledních letech stala velmi oblíbenou také v západních zemích. A běžně se dá koupit i u nás.
Tato zelenina byla pro své léčivé účinky v Číně hojně konzumována už ve 2. století před naším letopočtem, uvádí studie z roku 2002. Sójové boby jsou navíc sladší než klasické fazole, proto se z nich mnohdy dělaly pečené placky spíše než z dalších luštěnin.
Edamame fazolky jsou ukryté v zeleném lusku, který se na rozdíl od běžných druhů fazolí v tomto případě nikdy nekonzumuje, je totiž příliš vláknitý, píše Science Direct.
Zdravotní výhody konzumace edamame fazolí
Edamame fazole patří mezi luštěniny. Stejně jako hrášek nebo čočka má i tato zelenina velký obsah vlákniny a bílkovin. Je tak skvělá do vegetariánského jídelníčku jako náhražka masa.
Fazole obsahují vysoký obsah vitamínu K, antioxidantů a kyseliny listové. Pomáhají snižovat cholesterol, mají také velmi nízký glykemický index, jsou tedy vhodnou potravinou i pro diabetiky.
Snižují riziko rakoviny
Edamame fazole kromě toho všeho mohou podle webu Women’s Health snižovat riziko rakoviny prsu. O vlivu sójových bobů na tuto nemoc píše i studie z roku 2016.
Fazolky jsou dále vhodné pro ženy procházející menopauzou, jejichž zdravotní komplikace mohou zmírňovat, dále podporují zdravý růst kostí a kloubů. Jsou také prevencí onemocnění srdce.
Zdroj: Women’s Health, Research Gate, Science Direct, Medical News Today, WebMD, PubMed
Autor: Šárka Cvrkalová