Dýňové lasagne na 3 způsoby. S bešamelem, špenátem i s masem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Dynove lasagne
Zdroj: Shutterstock

Receptů s dýní nikdy není dost. Zvláště v nynějším období, kdy většina z vás pravděpodobně přemýšlí, co s úrodou, která se vám letos objevila na zahrádce. Pokud jste už dýňových polévek a chlebů přejedení, vyzkoušejte třeba dýňové lasagne.

Dají se udělat na mnoho způsobů. Masové i bezmasé, se špenátem nebo krémové se sýrem.

Důležité je to, že si na nich ve všech případech pochutnáte. Především využijete dýni v jídle, které je velmi syté.

Dýňové lasagne s bešamelem

Na tento recept budete potřebovat 200 gramů dýně, 2 šálky bešamelu, těstovinové plátky na lasagne, šálek strouhaného parmazánu, 1 cibuli, olivový olej, muškátový oříšek a pepř.

Dýni nakrájejte na tenké plátky a orestujte spolu s cibulkou na oleji. Do zapékací misky dejte vrstvu bešamelu, na ni dejte plátky těstovin a na ně rozprostřete dýni.

Vrstvení opakujte třikrát a nakonec lasagne zasypte nastrouhaným sýrem.

Dýňové lasagne se špenátem

Na tento recept si připravte 200 gramů dýně, šálek smetany, těstovinové plátky na lasagne, 100 gramů špenátu, česnek, olej, pepř a nastrouhaný sýr.

Špenát ohřejte v hrnci a přidejte k němu sůl a česnek. Dýni nakrájejte na plátky a orestujte.

V zapékací míse pak vrstvěte dýni, špenát a těstoviny. Vrchní vrstva bude špenát, který závěrem zalijte smetanou.

Vše nakonec zasypte nastrouhaným sýrem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40–45 minut.

Dýňové lasagne s masem

Na poslední verzi lasagní si připravte opět dýni, plechovku rajčatového protlaku, 400 gramů mletého masa, strouhaný sýr, těstoviny na lasagne, sůl, pepř, cibuli a česnek.

Nejprve osmahněte na oleji cibulku, přidejte mleté maso, česnek a nakonec dýni.

Směs společně poduste do změknutí zeleniny. Potom ji dejte do pekáče, na ni přidejte plátky těstovin.

Vrstvení opakujte několikrát a nakonec lasagne zasypte nastrouhaným sýrem.

Zdroj: National Geographic, Taste of Home, Food and Wine, La Cucina Italiana, Recipes from Italy

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články