Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/header.php on line 71
Domácí tlačenka: Nebojte se koření, rozhodně nezapomínejte na povařené kůže a vnitřnosti - OnlyU

Domácí tlačenka: Nebojte se koření, rozhodně nezapomínejte na povařené kůže a vnitřnosti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Tlacenka
Zdroj: Shutterstock

Tlačenku jsem doma připravovala už několikrát. Není na tom vlastně nic až tak složitého. Jídlo se hodí jako pochutina například na večeři a zamiluje si ho snad úplně každý. Připravte si tlačenku doma i vy.

Já osobně se při přípravě tlačenky řídím radami kuchaře Jana Punčocháře. „Základ tlačenky je masový,“ popisuje v článku zveřejněném třeba na serveru Lidovky. Šéfkuchař radí přidat do tlačenky pestrou skladbu masa, ale i vnitřností. Nebojte se tak využít srdce nebo játra.

Důležité jsou podle Punčocháře také kůže, které se nevyplatí vynechávat, protože právě ony pomáhají tomu, že tlačenka zatuhne. A v neposlední řadě se nebojte experimentovat s kořením. Kromě soli a pepře se hodí totiž i mnoho dalších věcí jako například majoránka, pepř nebo sušená cibule.

Domácí tlačenka

Na přípravu domácí tlačenky budete potřebovat 2 kilogramy vepřového masa, vepřové nožičky, 400 gramů jater, 100 gramů vepřového jazyka, 500 gramů vařené vepřové kůže, 0,5 litrů vývaru, mletý pepř, nové koření, česnek, cibuli, sůl a majoránku.

Začněte tím, že si uvaříte maso tak, aby zůstalo trochu tužší. Játra a nožičky povařte doměkka. Maso vykostěte, zbavte chrupavek a nakrájejte na kostičky. Játra pokrájejte na kostičky o něco menší. Maso z nožiček pomelte, dejte do velké mísy a zalijte vývarem s kořením.

Plnění a vaření

Jakmile máte všechno maso pokrájené, smíchejte ho dohromady a přidejte k němu zbytek koření. Nešetřete jím. Cibuli můžete pokrájet do směsi jak syrovou, tak použít také sušený cibulový prášek.

Následně pak směsí plňte obaly, které dobře zavažte a vložte do vařící vody. Tlačenka se vaří asi 2 hodiny. Uvařený výrobek pak opláchněte ve studené vodě a dejte ho do ledničky.

Tlačenka se krájí na kolečka, konzumuje se s cibulí, hořčicí, octem a chlebem. U nás obvykle zmizí velmi rychle. A rozhodně není pravda, že jde o jídlo spíše pro pány. Já osobně ji miluji a znám mnoho žen, které jsou schopné se pro kousek dobré tlačenky poprat.

Zdroj: Autorský článek, Lidovky

Autor: Šárka Cvrkalová


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416