Máte rádi smažená jídla, ale chcete si je udělat trochu zdravější? V tom případě vám můžeme doporučit cuketové hranolky. Kromě toho, že vám samotná zeleniny dodá spoustu vitamínů a prospěšných látek, pečou se v troubě a jen s minimem oleje.
Klasické hranolky se v restauracích dělají v přesmaženém oleji a i ty, které si uděláte doma, obvykle vytahujete z fritovacího hrnce. Brambory sice jsou zdravé, to, co z nich ale vytvoříte, už úplně dietním jídlem není.
Cuketové hranolky jsou vynikající netradičně chutnající jídlo, které je velmi rychle připraveno a je vhodné ke konzumaci například i během diet. Připravte si je doma i vy.
Zdravá cuketa
Cukety jsou z velké části tvořeny vodou, proto mají jen minimum kalorií, uvádí Jíme to. Obsahují vitamíny A, B a C, velké množství draslíku a hořčíku.
Healthline připomíná, že konzumace cukety přispívá ke zdraví srdce, ledvin i jater, pomáhá také zdravým kostem, kloubům a svalům. Může mimo jiné zlepšovat zrak a chuť k jídlu.
Jak na cuketové hranolky
Cuketové hranolky připravíte velmi snadno. Potřebovat budete jen cuketu, vajíčko, mouku, panko strouhanku, olej a nějaký ten dip, se kterým si je potom vychutnáte.
Cuketu ostrouhejte a nakrájejte na hranolky. Ty obalte klasicky v trojobalu a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Následně je jenom lehce zakápněte olejem a pečte na 200 °C zhruba 20 minut.
Vynikající je k cuketovým hranolkům dip z bílého jogurtu a česneku, chutnají skvěle ale také s křenovou tatarskou omáčkou nebo obyčejným kečupem. Jak si je vychutnáte, to už je jen na vás.
Zdroj: BBC Good Food, Jíme to, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová