Každý má občas chuť si zavzpomínat na staré časy. A někdy nám v tom pomáhají i retro recepty. Některá jídla totiž mají skutečně schopnost přenést nás do dávných dob. Jedním z nich je rozhodně i citronová babeta. Buchta, na kterou jste možná už zapomněli, velmi snadno si ji ale můžete připomenout.
Podle serveru Maková panenka se babeta objevila v Československu okolo 70. let minulého století. Tehdy šlo o buchtu z litého třeného těsta, která byla upečena v aluminiové misce, v níž byla zabalena do celofánu a prodávána.
Babeta byl výrobek, který se u nás prodával, nikdo ji ale doma nepekl. Typická pro ni tak byla právě aluminiová miska, v níž byl výrobek v pekárně rovnou upečen. Proto bylo jídlo vhodné na převoz. Typicky ji tak dostávali studenti na koleje nebo mladí muži na vojnu.
Ačkoli se tehdy doma příliš nevyráběla, dnes existuje recept, podle kterého si babetu upečete doma. Můžete si tak připomenout její vynikající a tehdy tolik oblíbenou chuť. Je to snadné a rychlé a i dnes určitě babetu oceníte jako svačinku ke kávě nebo jako svačinu pro děti do školy.
Citronová babeta
Na citronovou babetu budete potřebovat 4 vajíčka, 220 gramů jemného krupicového cukru, vanilkový cukr, 250 gramů polohrubé mouky, pytlík kypřicího prášku, 100 mililitrů vody, 100 mililitrů rostlinného oleje, šťávu ze 2 citronů, citronovou kůru a tuk na vymazání formy a hrubou mouku na její vysypání.
Nejprve si všechna vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte s oběma cukry, dokud se cukr nerozpustí. Následně do směsi přidejte mouku, prášek do pečiva, vše promíchejte a přidejte i ostatní suroviny kromě bílků.
Dodejte těstu jemnost a křehkost
Bílky si vyšlehejte do sněhu, který pak opatrně vetřete do těsta. Díky tomu bude buchta v závěru nadýchaná, křehká a bude mít jemnou strukturu. Formu si vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Zbytek vyklepejte a dejte stranou.
Do formy dejte těsto a babetu pečte zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Buchta se obvykle peče v podlouhlé hranaté formě, podle které si také získala svůj název. Dá se ale samozřejmě použít i jakýkoli jiný pekáč.
Závěrem se pak babeta ještě přelévá rozpuštěnou bílou čokoládou s citronovou šťávou. Ta po zatuhnutí vytvoří pro vaše chuťové pohárky doslova ráj. Pokud patříte do generace, která si babetu nepamatuje, díky tomuto receptu minimálně pochopíte, proč byla tak oblíbená.
Zdroj: Maková panenka, Prima Fresh, Vitalia
Autor: Šárka Cvrkalová