Patříte k milovníkům asijské kuchyně? Pak si rozhodně doma musíte připravit tyhle čínské smažené závitky. Jde o jídlo snadné na přípravu, které je díky použitým surovinám navíc také poměrně zdravé.
Smažené závitky se podávají především jako předkrm. I u nás na ně narazíte na menu nejedné čínské restaurace. Pochází původem pravděpodobně z jižní Číny, ačkoli mnoho asijských zemí se v minulosti pokoušelo přisoudit si právo na recept pro sebe, popisuje Van’s Kitchen.
Masové i vegetariánské
Smažené závitky se obvykle plní mletým hovězím masem s bylinkami a zeleninou. Můžete do nich ale dát pouze zeleninu a připravit je tak zcela vegetariánské. Je pouze na vás, kterou verzi upřednostníte.
Na přípravu závitků budete potřebovat 1 cibuli, slunečnicový olej, 1 mrkev, 300 gramů bambusových výhonků, bílé zelí, 150 gramů mletého masa, sůl, pepř, rýžové papíry, chilli omáčku a chilli papričky.
Snadné jídlo pro každého
Na pánvi nejprve osmahněte cibulku, přidejte na ni mleté maso a dochuťte ho bylinkami podle svých chutí. Používá se často paprika, česnek a koriandr. Rýžový papír namočte na několik vteřin ve vodě, aby se s ním dalo dobře manipulovat.
Doprostřed papíru dejte masovou směs, syrovou mrkev pokrájenou na nudličky, zelí, bambusové výhonky a chilli omáčku. Pak papír opatrně zabalte, aby se neroztrhl. Závitky smažte v oleji asi 3 minuty z každé strany.
Jídlo se podává obvykle s chilli omáčkou nebo s omáčkou z buráků. Můžete si k němu dát také sójovou omáčku. Obvykle jde o předkrm, po kterém se podává nějaké hlavní jídlo asijské kuchyně, běžná porce na člověka jsou tak 3 nebo 4 závitky.
Zdroj: Jett’s Kitchen, Food, Dinner at the Zoo, Van’s Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová