Budete mít na Vánoce kapra? Vybírejte podle váhy i stavu jeho očí

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kapr
Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí na Vánoce dává přednost kuřecím nebo vepřovým řízkům. Ve velké části rodin se ale stále dodržuje tradice konzumace bramborového salátu s kaprem. Chystáte se letos připravovat rybu? Poradíme vám, podle čeho kapra vybírat.

Někdo zajde do obchodu a u pultu si koupí už připravené kapří kousky, které stačí obalit. Před Vánoci se ale v mnoha městech objevují také stánky s živými kapry. Někomu připadá zabíjení a porcování kapra drsné, pro jiné je to ale tradice.

Čerstvý, nebo mražený?

Jak uvádí server Styl Instory, pokud nechcete připravovat kapra s velkým předstihem, kupujte vždy čerstvého. Ten mražený je samozřejmě variantou, nikdy ale nebude chutnat tak dobře.

Živý kapr ve vaně?

Pokud koupíte kapra živého, zajistíte tím samozřejmě jeho čerstvost. Maso z takové ryby je podle webu Pikant nejchutnější, a i proto se mnoho lidí popere s problémy, které kolem toho jsou. Nejde jenom o to kapra dostat domů v tašce s vodou.

Vaše vana se na čas stane nepřístupnou, budete mít doma vše cítit rybinou a budete se muset vypořádat se zabitím zvířete. Pokud to vše ale zvládnete, odměnou vám bude nejčerstvější kapří obalovaný řízek, jaký jste kdy jedli.

Jak poznat dobrý kus?

Co se týče samotného výběru kapra, existuje několik doporučení. První se týká váhy. Vybírat byste měli zvíře, které váží mezi 2 až 2,5 kg.  Důležité také je sledovat samotné podmínky, ve kterých obchodníci kapry přechovávají.

V kádi by nemělo být zvířat moc, nesmí být přeplněná. Ryby musí plavat. Jakmile je ryba břichem vzhůru, znamená to, že je polomrtvá a k jídlu vhodná určitě nebude. To platí i o rybách ležících na boku.

Dobré je dívat se při výběru kapra na jeho oči. Pokud jsou vypouklé, znamená to, že je ryba v dobrém stavu, radí server Pro ženy. Poslední rada pak zní: kupujte kapra ideálně na Štědrý den, maximálně den předem. A pokud se necítíte na jeho zabití, nechte si vybrané zvíře přímo u obchodníka odborně usmrtit.

Zdroj: Česká televize, Pro ženy, Pikant, Styl Instory

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články