Říká se jim bramborové varhánky nebo také bramborová harmonika. A to proto, že svým efektním tvarem přesně tyto instrumenty připomínají. Zapečené brambory s bylinkami a slaninou se hodí jako příloha k masu, ale dají se konzumovat i jen tak samotné.
V originálu se nazývají hasselback. Slovo pochází ze Švédska, kde byl recept na pokrm poprvé představen, a to ve 40. letech minulého století, uvádí Lund & Byerlys.
Dnes existuje hned několik verzí tohoto jídla. Je tedy jen na vás, jak si ho připravíte právě vy.
Správně nakrájené brambory
Základem bramborových varhánků je správně nakrájet bramboru tak, aby se dala dobře ochutit a zároveň se při pečení nerozpadla.
Nejprve ji podélně rozřízněte zhruba na 4–5 silnějších plátků. Ty potom položte mezi dvě špejle a nakrojte nejprve z jedné strany tak, abyste vytvořili jakousi mřížku. Poté bramboru otočte a proveďte to samé ze strany druhé.
Špejle zabrání tomu, abyste bramboru dokrojili až do konce, radí web But First We Brunch.
Hasselback na několik způsobů
Jakmile máte správně nakrájené brambory, můžete potom už postupovat různě. Záleží na tom, jaké koření máte rádi a zda chcete brambory opékat se slaninou, nebo bez ní.
Bramborové varhánky pokapejte olejem a obalte je ve směsi koření. Buď můžete smíchat červenou papriku, cibulový prášek, sůl a pepř, nebo třeba použít oregano, sušenou bazalku a další italské bylinky.
Potom je dejte na pekáč. Můžete na ně položit plátek slaniny. S tím chutná pokrm skvěle, zanikne ale jeho typický varhánkovitý vzhled.
Pokrm pak pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15–20 minut nebo v horkovzdušné fritéze.
Bramborové varhánky jsou křupavé a chutné. Můžete je buď podávat k masu, nebo je konzumovat namáčené v nějakém domácím dipu. Skvěle se k nim hodí například bílý jogurt smíchaný s česnekem.
Zdroj: Lund & Byerlys, Center of the Plate, Food Network, But First We Brunch
Autor: Šárka Cvrkalová