Bela čorba: Vychutnejte si hustou balkánskou polévku, kterou můžete připravit na více způsobů

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
bela corba
Zdroj: Profimedia

Bela čorba je balkánská polévka, na kterou neexistuje jediný správný recept. Dělá se na mnoha místech a každá rodina do ní přidává něco trochu jiného. Základem je ale vždy maso a velké množství zeleniny.

Bela čorba je polévka hustá a sytá. Podává se obvykle jako hlavní jídlo. Je tedy na vás, pro jaký druh masa se při přípravě tohoto pokrmu rozhodnete – někde se dělá polévka z telecího, jinde z vepřového nebo kuřecího.

Zdravé jídlo do chladných dnů

Počasí venku v posledních dnech není příliš přívětivé. Nastává období, kdy jsou teplé polévky velmi oblíbené, protože člověka příjemně zahřejí.

Bela čorba je navíc poměrně zdravá a dodá vašemu tělu látky potřebné k tomu, abyste si před příchodem zimy udrželi silnou imunitu. Vyzkoušejte si ji proto doma připravit i vy.

Kuřecí bela čorba

Jak bylo řečeno, příprava polévky se může různě lišit. Vyzkoušejte si ji například podle našeho receptu, popřípadě si ji upravte podle svých chutí.

Na bela čorbu budete potřebovat asi půl kila kuřecího masa, 2 cibule, 2 mrkve, pórek, 200 mililitrů řeckého jogurtu, plechovku fazolí, sůl, pepř, olej, hladkou mouku a petržel.

Nejprve si na pánvi opečte kuřecí maso nakrájené na kostičky. Potom k němu přidejte zeleninu pokrájenou na malé kousky a fazole. Jakmile mrkev změkne, zalijte směs vlažnou vodou. Pokrm osolte, opepřete a nechte hodinu vařit.

V hrnku rozmíchejte mouku a polévku zahustěte. Následně do polévky přidejte jogurt, ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Potom do polévky nasekejte petrželku a můžete podávat. Na talíři se do ní přidává lžíce jogurtu.

Zdroj: The Balkan Hostess, Taste Atlas, AZ recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články