Bejgli na první pohled připomíná klasický závin. Jídlo pochází z Maďarska, kde se tradičně konzumuje na Vánoce. Podle webu Budapest Cooking Class patří dokonce v zemi k nejoblíbenějším svátečním pokrmům vůbec.
I když se na první pohled zdá, že jde o obyčejný závin s makovou nebo ořechovou náplní, ve skutečnosti je jeho příprava trochu složitější. Důležité totiž je, aby bylo pečivo lesklé a mělo mramorový povrch. A toho se dá docílit jedině dodržováním přesného receptu.
Co budete potřebovat?
Na přípravu těsta budete potřebovat půl kilogramu hladké mouky, 10 gramů droždí, 50 gramů moučkového cukru, vanilkový cukr, 0,5 decilitru mléka, špetku soli, citronovou kůru, 100 gramů másla, 100 gramů sádla a 2 vejce.
Pokud se rozhodnete pro makovou náplň, připravte si 1 decilitr mléka, 200 gramů moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 gramů mletého máku, lžičku skořice, lžíci medu a 50 gramů rozinek namočených v rumu.
Na ořechovou náplň budete potřebovat 1 decilitr mléka, 100 gramů moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 gramů jemně namletých vlašských ořechů, citronovou kůru, lžíci medu a 50 gramů rozinek namočených v cukru.
Složitější příprava se vyplatí
Do mísy prosejte hladkou mouku, udělejte v ní důlek a nadrobte do něj droždí. Přidejte cukr a vše zalijte vlažným mlékem. Pod utěrkou nechte vzejít kvásek. K vyběhnutému kvásku přidejte sůl, citronovou kůru, změklé máslo a sádlo a 2 vejce.
Zpracujte hladké těsto. To rozdělte na 4 díly a dejte do sáčku do lednice. Hodinu ho nechte odležet a mezitím si připravte náplně. Na ořechovou náplň svařte v kastrolu mléko s oběma cukry, přidejte citronovou kůru, skořici, mleté oříšky, rozinky i s rumem a med.
Na makovou náplň v kastrolu svařte mléko s oběma cukry, přidejte čerstvě namletý mák, skořici, rozinky i s rumem a med. Směs můžete zahustit nastrouhaným jablkem.
Z vychlazeného těsta vyválejte plát, který potřete náplní a srolujte do závinu. Dejte záviny na plech a potřete je rozšlehaným žloutkem. Jakmile zaschnou, proceduru opakujte, a to minimálně třikrát.
Potom závin potřete ještě dvakrát bílkem. Dezert se peče v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Po vytažení by měl mít lesklý povrch. Krájí se až těsně před podáváním.
Zdroj: Česká televize, Varecha, Taste Hungary, Budapest Cooking Class
Autor: Šárka Cvrkalová